Lõuna-Koreas vahistati endine presidendinõunik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine presidendinõunik Ahn Jong-beom käis kolmapäeval prokuratuuris küsitlusel.
Endine presidendinõunik Ahn Jong-beom käis kolmapäeval prokuratuuris küsitlusel. Foto: LEE JIN-MAN/AP

Lõuna-Korea prokuratuur vahistas president Park Geun-hye endise kõrge nõuniku Ahn Jong-beomi, teatasid neljapäeval võimuesindajad.

Lõuna-Korea võimud otsisid nädalavahetusel läbi presidendi nõunike kodud ja kontorid seoses korruptsiooniskandaaliga, mis puhkes riigipea lähedase perekonnatuttava ümber.

Laupäeval korraldati läbiotsimised presidendi kõrgeima nõuniku, asekultuuriministri ja kahe abi kontorites ja kodudes. Konfiskeeriti arvutid ja dokumendid. Samuti otsis politsei läbi presidendi residentsi, teatas uudisteagentuur Yonhap.

Politseioperatsioon järgnes massimeeleavaldusele Soulis, kus rahvas avaldas meelt pärast teateid, et presidendi lähedane perekonnatuttav Choi Soon-sil on kasutanud ära oma kõrget tutvust ja nõustanud teda poliitikaküsimustes. Choi pressis teadete järgi suurfirmadelt raha välja, kasutades selleks presidendi mõjuvõimu. Samuti vaatas ta üle riigipea kõned ja nõustas teda tähtsates poliitikaküsimustes.

Park andis reedel korralduse tagasi astuda kümnele oma nõunikule, kelle seas oli ka Ahn Jong-beom.

Lõuna-Korea president vahetas poliitilist skandaali ohjeldada püüdes kolmapäeval välja ka peaministri. Presidendi kõneisik Jung Youn-kuk ütles, et peaminister Hwang Kyo-ahn vahetati välja "seoses praeguse olukorraga".

Uueks peaministriks nimetati liberaalse ekspresidendi Roh Moo-hyuni kunagine abi Kim Byong-joon. Peaminister on Lõuna-Koreas suuresti sümboolne ametikoht, kuna võim kuulub kindlalt presidendile.

Lisaks valitsusjuhile vabastas president ametist ka rahandusministri ja avaliku julgeoleku ministri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles