Kohus: London ei saa algatada Brexitit parlamendi toetuseta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: PA images/Scanpix

Suurbritannia kõrgem kohus otsustas täna, et valitsus ei saa alustada menetlust Euroopa Liidust lahkumiseks parlamendi heakskiiduta.

Valitsus teatas pärast otsuse väljakuulutamist, et on pettunud ning kaebab otsuse edasi.

Kolmeliikmeline kohus otsustas, et peaminister Theresa Mayl ei ole õigust kasutada täitevvõimu ELi Lissaboni leppe artikli 50 käivitamiseks, millega algaks ühendusest lahkumise kaheaastane protsess. Peaminister toetub nõndanimetatud kuninglikule eelisõigusele (royal prerogative), mis annab valitsusele volituse eemaldada Suurbritannia rahvusvahelistest lepetest.

Suurbritannia lahkumisprotsessi alguse peab heaks kiitma parlament, järeldub otsusest.

«Kohus ei aktsepteeri valitsuse esitatud argumentatsiooni,» teatasid kohtunikud. «Valitsusel pole kuningliku eelisõiguse alusel võimu alustada ametlikke kõnelusi EL-ist lahkumiseks.»

Rahvusvahelise kaubanduse minister Liam Fox ütles, et valitsus on pettunud kohtu otsuses artikkel 50 kohta ja lisas: «Valitsus on pühendunud referendumitulemuse austamisele.» May on öelnud, et tahab käivitada artikkel 50 ja alustada lahkumiskõnelusi 2017. aasta märtsi lõpuks. Tema sõnul püüavad asja kohtusse andnud isikud protsessiga venitada.

Suurem osa alamkoja liikmetest pooldas 23. juuni referendumil Suurbritannia ELi jäämist ning arvatakse, et kui nemad sõnaõiguse saavad, saab teoks lahkumise leebem variant.

«Olen kohtule tulemuse eest tänulik, see on parlamentaarse demokraatia võit,» ütles üks hagejaist, Grahame Pigney. «Nüüd loodan ma, et kõik austavad kohtu otsust ja parlament langetab artikkel 50 käivitamise kohta otsuse.» Pigney lisas, et kui valitsus otsuse ülemkohtusse edasi kaebab, on hagejad valmis seda sealgi kaitsma.

Ülemkohus on eraldanud aega kaasuse kaalumiseks ning hagi peetakse kõige olulisemaks põhiseadust puudutavaks küsimuseks viimase põlvkonna jooksul.

Analüütikute hinnangul annavad parlamendisaadikud lõppastmes valitsusele loa EList lahkumise menetluse alustamiseks, sest rahvas hääletas lahkumise poolt, kuid arvatakse, et potentsiaalne parlamendidebatt võib protsessi alustamise edasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles