Valgevene liberaalid kutsusid loobuma oktoobripöörde tähistamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene kommunistid tähistamas oktoobrirevolutsiooni aastapäeva Miskis.
Valgevene kommunistid tähistamas oktoobrirevolutsiooni aastapäeva Miskis. Foto: AFP/SCANPIX

Valgevene Liberaal-Demokraatlik Erakond esines paremtsentristliku koalitsiooni eeskujul ettepanekuga loobuda 7. novembri kui oktoobrirevolutsiooni aastapäeva riiklikust tähistamisest.

Oleme veendunud, et on saabunud aeg loobuda riiklikul tasemel 7. novembri, oktoobrirevolutsiooni aastapäeva tähistamisest, seisab erakonna avalduses.

Nende arvates ei ole see püha üldrahvusliku mõõtmega, vaid tähtis ühele kitsale rühmitusele - kommunistidele.

Nad võivad täiesti vabalt tähistada 7. novembrit ja Vladimir Ilitš Lenini sünniaastapäeva. Kuid öelgem otse - see on kildkondlik, mitte riigipüha. Ükskõik milline revolutsioon, sh oktoobrirevolutsioon toob surma, sõda ja vägivalda. Häid revolutsioone ei ole olemas, seisab avalduses.

Liberaaldemokraadid arvasid, et riigipühad peaksid olema pühad, mis ühendavad, millel on loov, mitte hävitav iseloom.

Avalduses märgitakse, et sellegipoolest ei tohi 7. novembrit unustada, sest kellegi jaoks on see pidu-, kellegi jaoks leinapäev.

Liberaaldemokraadid tegid ettepaneku kaotada 7. november riigipühana, või muuta see Venemaa eeskujul lepitus- ja üksmeelepäevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles