Iraagis lasi end õhku iirlasest islamivõitleja (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terence Kelly ehk Abu Usama al-Irelandi.
Terence Kelly ehk Abu Usama al-Irelandi. Foto: Kuvatõmmis

Iraagis Mosuli lähistel lasi end enesetapurünnakus õhku terroristliku Islamiriigi (ISIS) heaks võitlev Iirimaa kodanik Terence Kelly, keda tunti terroristide seas Abu Usama al-Irelandi nime all. 

Abu Usama on varem aktiivselt figureerinud ISISe propagandapiltidel, poseerides neil automaat käes soomusauto ees seistes.

Kelly kasvas Dublini kesklinnas üles katoliiklasena, kuid pöördus oma varastes kolmekümnendates eluaastates Saudi Araabias islamiusku. Iirlane töötas seal meedikuna, enne kui ta võeti illegaalse alkoholivalmistamise eest kinni ja mõisteti kolmeks aastaks vangi.

Kelly ehk Abu Usama kiitis intervjuudes Iiri meediale korduvalt terrorirühmitist al-Qaedat ja selle juhti Osama bin Ladenit. Aastal 2011 võeti ta vahi alla seoses ähvardustega Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama suhtes enne tolle visiiti. Väidetavalt reisis ta hiljem Pakistani ning treenis koos sealsete islamiäärmuslastega.

Iirimaa välisministeerium teatas, et uurib väiteid oma kodaniku surmast. Uudise avaldas Ameerika luureettevõte SITE, mille järgi lasi Kelly end õhku lõhkeainega laetud autos, tappes ja haavates paljusid.

Samal ajal levivad kuuldused, et koalitsioonivägede piiramisrõngas Mosulis on just välismaal sündinud vabatahtlikud võitlejad need, kes otsustanud jääda paigale ja võidelda. Kohalikku päritolu ISISe liikmed liikuvat koos oma peredega üle Tigrise jõe linna lääneosasse, mida on sõjaliselt lihtsam kaitsta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles