Koalitsiooniväed alustasid pealetungi ISISe pealinnale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika sõdur jalutamas Raqqa lähistel.
Ameerika sõdur jalutamas Raqqa lähistel. Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika Ühendriikide toetatud kurdide ja araablaste ühisjõud kuulutasid täna, et alustasid operatsiooni terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) niinimetatud pealinna Raqqa tagasivallutamiseks Süürias. 

Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) nime kandvad liitlased teatasid, et rünnakus käigus toetavad neid Ühendriikide õhulöögid. Samuti soovitasid nad tsiviilisikutel hoiduda kohtadest, mille läheduses viibivad ISISe võitlejad. 

«Suur lahing Raqqa ja selle ümbruse vabastamiseks on alanud,» ütles SDFi pressiesindaja Jihan Sheikh Ahmed terroristide kantsist 50 kilomeetrit põhja jäävas Ain Issas ajakirjanikele.

SDF – mille põhijõu moodustavad kurdi pešmergavõitlejad – on koostöös ameeriklastega muutunud viimase kahe aasta jooksul ISISe-vastase võitluse põhiliseks löögijõuks maa peal. Hinnanguliselt  ligi 30 000-pealisest SDFi  väest moodustavad kurdid mõnede arvates kuni 25 000. 

Arvatakse, et kurdide omakaitseüksused terroristideks kuulutanud Türgi operatsioonist osa ei võta. Varem on Ankara teatanud, et ei kavatse nõustuda kurdide osalusega Raqqa vabastamisel. Pühapäeval külastas Ameerika kõrgeim sõjaväekindral Joseph Dunford oma Türgi kolleegi Hulusi Akari. Kohtumise detaile pole avalikustatud. 

Prognoositakse, et ISIS osutab linnas kõva vastupanu. «Võitlus ei saa olema kerge. ISIS kaitseb oma kantsi ja teab, et Raqqa kaotus tähendab nende lõppu Süürias,» rääkis agentuurile AFP koalitsioonivägede esindaja Talal Sello. 

Operatsioon kannab nime «Eufrati viha». ISIS kuulutas Raqqa oma niinimetatud kalifaadi «pealinnaks» aastal 2014.

Samal ajal jätkavad Iraagi valitsusväed ameeriklaste toel pealetungil ISISe Iraagi tugipunktile Mosulile. Operatsioon Mosuli tagasivallutamiseks algas 17. oktoobril ning praeguseks on valitsusväed jõudnud linnapiirile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles