Rootsi kartis 20 aasta eest kodusõja puhkemist Nõukogude Liidus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude tankid 19. augustil 1991 Moskva Punasel väljakul.
Nõukogude tankid 19. augustil 1991 Moskva Punasel väljakul. Foto: ANATOLY SAPRONYENKOV/AFP

Rootsi suursaadik Moskvas väljendas 1991. aasta augustiputši ajal kartust, et Nõukogude Liidus võib puhkeda kodusõda, ilmneb täna Rootsi välisministeeriumi poolt avaldatud saladokumentidest.

«Impeerium on kokku kukkumas», «kodusõja oht on ilmne» ja «riigipöörde toimepanijad on ebakindlad ja kõhklevad», kirjutas tollane Rootsi suursaadik Nõukogude Liidus Örjan Berner teleksis Rootsi välisministeeriumile ajalehe Expressen teatel.

Uudisteportaal The Local vahendas, et Berner andis säärase hinnangu vahetult pärast seda, kui Moskvas oli 19. augustil 1991 alanud riigipöördekatse ja Mihhail Gorbatšov pandud koduaresti.

Välisminister Carl Bildt teatas eile, et Stockholm otsustas avaldada peaaegu kõik seni salajased dokumendid, mis puudutavad Nõukogude Liidu lagunemist. «Neljapäeval teeme midagi, mida pole Rootsis tõesti kunagi tehtud – me võtame salastatuse märke maha oluliselt osalt välisministeeriumi arhiivimaterjalidelt,» kirjutas Bildt oma blogis, kinnitades, et materjalid puudutavad ka Balti riikide vabanemist kommunistliku impeeriumi ikke alt.

Rootsi välisministeeriumi kodulehel avaldati täna umbes 400 lehekülge rootsikeelseid dokumente, mille Rootsi diplomaadid saatsid ministeeriumile 1990. ja 1991. aasta murranguliste sündmuste ajal Balti riikidest ja Leningradist. Tollal oli Rootsil Moskvas saatkond, Leningradis (praeguses Peterburis) konsulaat ja kontorid Tallinnas ja Riias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles