EL-i raport kritiseerib Türgit demokraatia vähenemise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse toetaja Istanbulis.
Valitsuse toetaja Istanbulis. Foto: AFP/SCANPIX

Brüssel kritiseeris täna avalikustatud raportis Türgit tagasimineku eest demokraatia, õiguste ja seadusliku korra valdkondades pärast putšikatset 15. juulil.

«On aeg, et Ankara ütleks meile, mida nad tegelikult tahavad,» sõnas Euroopa Liidu laienemisvolinik Johannes Hahn. «See on nii nende, kui ka EL-i tõsiseltvõetavuse testiks.»

EL-il on tõsised mured riigipöördekatsele järgnenud karistusmeetmete pärast, lisas ta.

«Türgi kui kandidaatriik peab täitma kõrgeimaid standardeid, millele pühenduda, ning nendes ei või olla mingeid kompromisse. Tänavuses raportis rõhutame Türgi tagasiminekut seadusandliku korra ja põhiõiguste küsimustes,» ütles Hahn Euroopa Parlamendi komiteele Brüsselis.

Ankara sammud surmanuhtluse taastamisel ei ole samuti vastavuses Türgi ametlikule soovile saada Euroopa Liidu liikmeks, väitis volinik.

Samal ajal kiideti raportis Türgi jõupingutusi riigi rannikult Euroopasse suunduvate põgenike arvu vähendamisel. Ka kiideti Türgi samme täita kriteeriume viisavabaduse kehtestamiseks Türgi kodanikele EL-is.

Türgi liitumiskõnelused algasid 2005. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles