USA moslemijuhid Trumpile: me ei kao kuhugi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detroidis on USA suurim moslemikogukond. Pildil rahvusvaheline islamiakadeemia
Detroidis on USA suurim moslemikogukond. Pildil rahvusvaheline islamiakadeemia Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide moslemijuhid tegid pärast vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpi võitu avalduse, milles teatasid, et ameeriklastest moslemite kodu on USA ja nad ei lähe sealt mitte kuhugi.

Moslemite ja teiste vähemuste sellise avalduse tingis Trumpi kampaaniaseisukoht, et moslemid tuleks USAst välja saata ja uusi moslemeid ei tohiks riiki lubada, edastab The Independent.

Ameerika-Islami suhete nõukogu juht Nihad Awad sõnas juba varem, et USA moslemid ei lähe mitte kuhugi, hoolimata sellest, kes võidab.

«Me ei lahku oma kodumaalt, mis on USA ja me ei luba end alandada ega marginaliseerida. USA moslemikogukond hoiab kokku, et astuda vastu silmakirjalikkusele ja kaitsta oma inimõigusi,» teatas moslemijuht.

Lisaks moslemitele tegid umbes samasuguse avalduse ka juudid ja kristlased, kuna Trumpi retoorikas tuli selgelt esile erinevate kogukondade ja inimgruppide vastu suunatud vihavaen.

Nii moslemid, juudid kui kristlased soovitasid Trumpil oma seisukohti muuta ja tolerantsem olla, sest USA põhiseaduse järgi on kõigil, hoolimata nahavärvist, usust, seksuaalsest orientatsioonist ja teistest aspektidest, võrdsed õigused.

Virginia osariigi Dar Al Hijrah Islamic Centeri juhi, imaam Johari Abdul-Maliki sõnul loodab ta, et Donald Trump muudab presidendiks saades oma liiga radikaalset suhtumist. Ta lisas, et Trumpi võidukõne oli lootustandev, kuna ta lubas olla kõikide ameeriklaste president.

USA inimõigusühenduse American Civil Liberties Union direktori Anthony Romero teatel loodab tema ja veel paljud ameeriklased, et Trump presidendina ei hakka moslemeid deporteerima, ei kehtesta kodanike totaalset jälgimist ega keela naistel aborti teha.  

Moslemite teema ilmus Trumpi kampaaniasse 2015. aasta detsembris, kui ta leheküljel avaldati kirjutis, mille kohaselt ei tohiks enam mitte ükski moslem USAsse siseneda. Hiljem see eemaldati.

USA suurim moslemikogukond on Detroitis ja selle ümbruses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles