Postimees.ee avalikustab Jakuninit puudutava Wikileaksi dokumendi

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa raudtee juht Vladimir Jakunin.
Venemaa raudtee juht Vladimir Jakunin. Foto: Peeter Langovits

Postimees.ee avaldab käesolevaga Venemaa võimutegelast Vladimir Jakuninit puudutava  USA saatkonna saladokumendi, mis Postimehel õnnestus Wikileaksi andmebaasi kaudu enda valdusse saada.

USA Moskva saatkonna memo kirjeldab Ameerika suursaadiku Venemaal John R. Beyrle’i 2008. aasta oktoobrikuist kohtumist Jakuniniga (62), kes homme üheks päevaks Tallinna saabub.

Wikileaksi kaudu meediasse lekkinud USA diplomaatilistes memodes, mida Postimees on saanud uurida Norra ajalehe Aftenposten abil, Venemaa Raudtee presidendi Jakunini seoseid Eestiga otseselt ei analüüsita. Peamiselt on ta Ameerika diplomaatidele huvi pakkunud viie aasta eest – ajal, mil käisid ägedad spekulatsioonid tollasele riigipeale Vladimir Putinile järglase leidmise asjus.

Jakunin avaldas üpris avameelses vestluses USA suursaadikuga muu hulgas oma arusaamu toona veel värske ülemaailmse finantskriisi lätetest.

Ta märkis muuhulgas, et ei sellist kapitalismi ega sotsialismi, mida kumbki vestlejaist külma sõja ajal õppis, polnud tegelikult üldse olemas. Selle asemel oli üksainus ülemaailmne majandussüsteem, elus organism, mida on raske tundma õppida.

USA-Vene suhteid takistas Jakunini hinnangul aga senini «külma sõja mentaliteet», mis ei lase näiteks arendada transpordikoridore, kuna kardetakse, et nendes hakkavad sõitma Vene tankid.

Loe faili siit (inglise keeles): memo 28.oktoobri 2008 kohtumisest

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles