Professor: Trump on üleilmse nakkuse tulemus (15)

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Columbia ülikooli ajakirjandus- ja sotsioloogiaprofessori Todd Gitlini sõnul tähendab Trumpi võit Euroopale hirmu NATO ja kaubanduskokkulepete tuleviku üle.
Columbia ülikooli ajakirjandus- ja sotsioloogiaprofessori Todd Gitlini sõnul tähendab Trumpi võit Euroopale hirmu NATO ja kaubanduskokkulepete tuleviku üle. Foto: Eero Vabamägi

Äsja USA presidendiks valitud Donald Trump suutis meedia üle mängida ning temasse hakati kriitiliselt suhtuma liiga hilja, sõnas Columbia ülikooli ajakirjandus- ja sotsioloogiaprofessor Todd Gitlin, kes on tuntud oma meediaanalüüside poolest.

-Kas teie nägite seda ette, et vabariiklane Donald Trump võiks võita USA presidendivalimised?

Seda ei osanud ma tõesti arvata ning ausalt öeldes ma ei teagi kedagi, kes oleks seda arvanud. Huvitaval kombel on ainuke inimene, kes oli juba päris protsessi alguses hirmul, et nüüd võidab Trump USA valimised, minu psühhiaatrist sõbra sakslannast abikaasa. Praegu meenub hästi, kuidas me toona tema abikaasaga lohutasime, et jah, selline võimalus on tõesti olemas – ja see väljavaadegi oli juba küllalt ehmatav –, kuid eriti tõenäoline see ikkagi pole.

Täna (9. novembri – toim) hommikul saatsin oma sõbrale meili, et küsida, kuidas tema sellest aru saab, et tema naine teadis juba siis, aga meie, ülejäänud, mitte.

Ja ta vastas mulle järgnevalt: «Mulle tundub, et Euroopas on neil erakordselt pikk tõusude ja languste ajalugu: Ateena, Pärsia, roomlased, Saksa-Rooma riik, katk, Saja-aastane sõda, 30-aastane sõda, arvukad revolutsioonid ja 20. sajand. Võib-olla suudavad nad ohtu ja kurjust realistlikumalt hinnata kui meiesuguse hullumeelse «suudame kõike teha» noore riigi ülioptimism.» Mulle tundub, et see võtab teema suhteliselt hästi kokku.

Tunnen palju tarku inimesi – ajakirjanikke, sotisaalteadlasi –, kuid mitte keegi neist ei suutnud sellist tulemust ette näha.

Kommentaarid (15)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles