USA jätkab plaanipäraselt vägede suurendamist Euroopas (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväelased õppusel.
USA sõjaväelased õppusel. Foto: AFP/SCANPIX

Ühendriigid jätkavad plaanipäraselt oma sõjalise kohaloleku suurendamist Euroopas presidendiks valitud Donald Trumpi tulevastest kavatsustest sõltumata, teatas USA kaitseministeerium.

Tingimuslikkus sellest, kuidas liikmesmaad alliansi ees oma kohustusi täidavad, on tekitanud Euroopas tõsist muret.

USA saadab alates veebruarist Ida-Euroopasse raskerelvastuses lahingbrigaadi, millega tõuseb Euroopas asuvate Ühendriikide brigaadide arv kolmeni. Lisaks hakkab USA juhtima Poola saadetavat NATO pataljoni lahingugruppi.

Plaani eesmärk on tugevdada Ida-Euroopa kaitsevõimet Venemaa võimaliku rünnaku vastu.

«Me viime plaane ellu nii, nagu me need NATO liitlastega kokku leppisime,» ütles Pentagoni pressiesindaja Peter Cook. «Me jätame järgmisele valitsusele õiguse sõnastada poliitikavalikuid. Meil on üks relvajõudude ülemjuhataja korraga.»

Uus brigaad peaks alustama oma tegevust õppusega Poolas ning seejärel saadetakse kompaniid Bulgaariasse, Rumeeniasse ja Baltimaadesse.

Trump, kes kiitis valimiskampaania käigus Vene presidenti Vladimir Putinit ja kritiseeris USA presidendi Barack Obama poliitikat Moskva suunal, on öelnud, et soovib Venemaaga suhteid parandada.

NATO otsustas juulis Varssavi tippkohtumisel saata Baltimaadesse ja Poolasse liitlasvägede pataljonid. Eestisse saabuvat pataljoni hakkab juhtima Suurbritannia, Lätti saadetavat üksust Kanada, Leetu paigutatavat pataljoni Saksamaa ja Poola saadetavat üksust USA.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles