Jaapan hukkas kaks naist tapnud surmamõistetu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruum, kus surmanuhtlust läbi viiakse.
Ruum, kus surmanuhtlust läbi viiakse. Foto: AP/ Scanpix

Jaapan hukkas täna kahe naise tapmise eest surma mõistetud mehe, teatas justiitsministeerium, tegemist on Tokyo ninanipsuga surmanuhtluse kaotamist pooldavatele inimõigusorganisatsioonidele.

45-aastane Kenichi Tajiri mõisteti süüdi 49-aastase naise tapmises 2004. ja 65-aastase naise tapmises 2011. aastal. Mõlemal juhul oli tegemist röövmõrvaga. Esimese mõrva puhul tagus Tajiri ohvri pead ja nägu mutrivõtmega ja varastas naise sularaha, teisel juhul varastas ta ohvri raha pärast tema surnuks pussitamist.

Tegemist on 17. surmanuhtluse täideviimisega Jaapanis alates konservatiivist peaministri Shinzo Abe ametisseastumisest 2012. aasta lõpus.

Viimasele hukkamisele heakskiidu andnud justiitsminister Katsutoshi Kaneda sõnul otsustati surmanuhtlus heaks kiita pärast kuritegude vägivaldse olemuse põhjalikku kaalumist. «Need on äärmiselt jõhkrad juhtumid, mis tekitasid ohvrite peredele kirjeldamatut kurbust,» ütles Kaneda pressikonverentsil. «Ma otsustasin anda käsu surmanuhtluse täideviimiseks pärast põhjalikku kaalumist.»

Jaapan ja USA on ainsad arenenud tööstusriigid, kus surmanuhtlus endiselt kehtib. Jaapanis on surmanuhtlusel suur avalik toetus.

Euroopa Liit ja inimõigusorganisatsioonid on surmanuhtluse rakendamist Jaapanis korduvalt kritiseerinud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles