Donald Trump võidakse seaduslikult ametist tagandada (20)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Reuters/ScanPix

Donald Trumpi seaduslik ametist tagandamine on eelseisvate nädalate jooksul vähemalt ühe õigusteadlase sõnul täiesti võimalik, vahendab Independent.

Õigusteadlase Christopher Petersoni sõnul on piisavalt tõendeid, et mõista Trump süüdi kuritegudes, mis keelaks tal presidendiks saada.

Peterson kirjutas oma analüüsi septembris, enne kui Trump presidendiks valiti. Kuid argumendid ei ole kehtivust kaotanud.

Analüüs keskendub peamiselt Trumpi ülikooliga seonduvale, mis suleti 2010. aastal. Asutusega on seotud mitu kohtuasja, mis on piisavad argumendid, et Trump ametist kõrvaldada. Äsjane president astub tulevastel nädalatel ka ühe kohtuasjaga seoses tunnistajapinki.

«Ühendriikides ei ole firmadel seaduslik reklaamida oma teenuseid valelubadustega,» selgitas Peterson. «Tõestusmaterjal näitab, et Trumpi ülikool kasutas petturlikku skeemi veenmaks tuhandeid inimesi investeerima õpiprogrammi, mida võib nimetada pettuseks. Petturlus ja väljapressimine on tõsised kuriteod, mis toovad kaasa ametist tagandamise.»

Trumpi ülikooli süüdistatakse petuskeemis, mille kohaselt seal haridust omandanud inimestele pakuti 35 000 dollari eest täielikku majanduslikku koolitust. Tegelikkuses osutus programm aga võltsinguks. Kursustelt osavõtjaid julgustati oma krediitkaardilimiite suurendama, et õppe eest maksta.

Tegelikult nõuaks Donald Trumpi ametist tagandamine hulga erinevate protsesside rakendamist. Kuna menetlus peab algama esindajatekojast, on selleks tarvis kõigepealt avaliku arvamuse ja seadusandjate presidendi vastu pöördumist.

Trumpi advokaat on palunud kohtumenetlust edasi lükata, kuna vastvalitud presidendil tuleb ette võtta hulganisti seaduslikke samme ametisse astumiseks. Kohtuasi peaks algama 28. novembril ja kohtunik Gonzalo Curiel on öelnud, et ei kavatse kuue aasta taguse asjaga enam viivitada.

Juhul, kui Donald Trump ametist kõrvaldatakse, võtaks riigijuhtimise üle asepresident Mike Pence. Trumpi ametist tagandamiseks on juba asutud allkirju koguma.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles