Kreml hoidub lähikuudel pingetest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akadeemik Aleksei Arbatovi sõnul loodab Kreml, et Trump on palju paindlikum kui praegune USA administratsioon.
Akadeemik Aleksei Arbatovi sõnul loodab Kreml, et Trump on palju paindlikum kui praegune USA administratsioon. Foto: Erakogu

Kreml loodab, et pragmaatiline Donald Trump USA uue presidendina ei hakka neile närvidele käima demokraatia-jutuga ega õpetama inimõigusi ning annab vabama voli endise NSV Liidu alal tegutseda, rääkis üks Moskva parimaid Ameerika-eksperte, tuntud akadeemik Aleksei Arbatov. Kümme aastat (1993–2003) Venemaa riigiduumasse kuulunud  Arbatov juhib Moskva kõige mõjukama mõttekoja Maailma Majanduse ja Rahvusvaheliste Suhete Instituudi (IMEMO) rahvusvahelise julgeoleku keskust.

-Kui lähtuda kõiki muretsema panevatest väga pingelistest suhetest Venemaa ja lääne vahel, siis kas selles kontekstis oli Trumpi võit hea või halb uudis?

Parem ootamatu kopsupõletik kui ette teada vähihaigus, sest ka esimene haigus võib lõppeda surmaga, ent võib ka mitte. Hillary Clintoni võit oleks tähendanud kriisi (suhetes Venemaaga) kohe esimesest päevast pärast inauguratsiooni, arvestades tema suhtumist Putinisse, Kremlisse.

Trump on Kremlile arusaamatu, tundmatu. Keegi ei tea, mida ta täpselt välispoliitikas tegema hakkab. Ta ütles kampaania ajal Venemaa ja Putini kohta ilusaid sõnu, rääkis koostööst. Seega, eeldusena tema suhtes Kremlis vaenulikkust pole.

Teine küsimus on, mida ta võimule tulles reaalselt teeb ja kuidas Kreml siis reageerib. Seda on praegu võimatu ennustada, sest ilmselt ei tea Trump seda veel isegi. Palju sõltub tema ümbruskonnast. Palju sõltub Venemaa reaktsioonidest tema esimeste ettepanekute peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles