Peskov: Trump võib luua usaldust Moskvaga NATO tagasitõmbamisega (18)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Üks viisidest, kuidas USA presidendiks valitud Donald Trump võib aidata luua usaldust Venemaaga, on veenda NATO-t aeglustama oma laienemist või viima üksused ära Vene piirilt, ütles Vene presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov.     

Laienemise aeglustumine või üksuste äraviimine Vene piirilt "viiks teatud pingelõdvenduseni Euroopaga", lausus Peskov usutluses uudisteagentuurile Associated Press. Kahjuks näeb Venemaa praegu "NATO lihaseid ... aina suurenemas ja lähenemas Vene piirile", lisas ta.

NATO otsustas juulis Varssavi tippkohtumisel, et saadab Poola, Eesti, Lätti ja Leetu tuhat sõdurit vastuseks Venemaa sammudele, mida NATO näeb pingete eskaleerumisena. USA saadab 2017. aastal tuhat sõdurit Poola.

Trump kiitis Putinit kui tugevat juhti ning andis mõista, et USA võib loobuda NATO-s võetud kohustustest, mille seas on kollektiivkaitse põhimõte.

Trumpi sõnul loodi NATO seismaks vastu ohule - Nõukogude Liidule -, mida enam ei eksisteeri. Lisaks nimetas ta allianssi "iganenuks" ja Ameerika jaoks halvaks leppeks. Tema hinnangul saab USA liiga vähe vastu aastakümnete vanustest julgeolekupartnerlustest nagu NATO, mille raskuskese on Euroopas, kuid mida reeglina juhib USA.

Peskov, keda peetakse üheks Putini lähimaks nõunikuks, nimetas NATO-t "vastasseisu instrumendiks".

Kui NATO üksuseid laiendatakse ning paigutatakse Vene piirile lähemale, "siis me ei tunne end turvalisemana", lausus Peskov. "Loomulikult peame astuma vastusamme," lisas ta.

USA-Vene vahelisi pingeid aitaks "usaldust suurendava meetmena" aitaks olukorda "potentsiaalselt leevendada näiteks NATO sõjalise potentsiaali (kasvu) aeglustamine või äraviimine meie piiridelt", lausus Peskov.     

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles