ELi välisministrid jäävad Trumpi suhtes äraootavale seisukohale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp
Euroopa Liidu lipp Foto: AFP /Scanpix

Euroopa Liidu välisministrid jõudsid pühapäeval üksmeelele, et neil tuleb jääda äraootavale seisukohale, et näha, milliseid samme USA presidendiks valitud Donald Trump ja tema meeskond lähikuudel astuvad, ning teha tööd Euroopa rolli tugevdamiseks maailma asjades, kuni transatlantiliste suhete tulevik selgineb.

Brüsselis mitteametlikul õhtusöögil kohtunud ministrid rõhutasid USA valijate valiku austamise tähtsust ning vajadust luua kontaktid Trumpi üleminekumeeskonnaga.

«Meil tuleb vaadata, millistele positsioonidele (USA) uus administratsioon lähikuudel asub,» ütles Belgia välisminister Didier Reynders pärast ELi ministrite kohtumise lõppu, märkides, et praegu tuleb arutada seda, kuidas Euroopa Liit saaks oma häält maailmas paremini kuuldavaks teha.

Reynders eitas, et tegemist oli ministrite erakorralise kohtumisega.

«Oleks kummaline rääkida kogu maailmas Ameerika valimistest, aga mitte (ELi) välisministrite vahel,» sõnas ta.

Itaalia välisminister Paolo Gentiloni märkis omakorda, et Trump astub ametisse alles 20. jaanuaril ning Euroopal on seni piisavalt teisi teemasid nagu põgenikekriis ja majandusküsimused.

«Euroopa peaks hoolitsema oma probleemide eest ning mitte muretsema selle üle, mis on juhtumas Atlandi teisel kaldal,» sõnas ta.

ELi välisministrid kohtuvad esmaspäeval ametlikult, et arutada jahenenud suhteid Türgiga, konflikte Süürias ja Liibüas ning kaitsekoostööd NATOga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles