Hiina naispiloot sai õppelennul surma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treeninglennul hukkunud Yu Xu.
Treeninglennul hukkunud Yu Xu. Foto: SIPA/Scanpix

Hiinas hukkus õhuetenduse käigus naispiloot, kes oli kogu riigi peale üks vähestest naistest, kes oskasid lennata kodumaise sõjatööstuse toodanguga. 

30-aastane Yu Xu kuulus õhujõudude «Esimese augusti» nime kandvasse akrobaatikarühma. Naine katapulteerus Hebei provintsi kohal oma lennukist, kuid põrkas seejärel vastu teise lennuki tiiba ja hukkus silmapilkselt. Tema kaaspiloot pääses vigastusteta.

«Kuna ta on üks kõigest neljast naisest, kes suudavad meie hävitajaid juhtida, tuleb tema surm õhujõudude jaoks eriti suure kaotusena,» kirjutas riiklik ingliskeelne ajaleht Global Times.

Yu liitus Rahvavabastusarmee õhujõududega aastal 2005. Neli aastat hiljem lõpetas ta õpingud ning temast sai üks 16st hiinlannast piloodist, kellel oli kvalifikatsioon hävitajate juhtimiseks. Aastal 2012 sai temast esimene naine, kes juhtus hävituslennukit J-10.

Seejärel tõusis ta eskadronijuhiks ning unistas kohaliku meedia teatel astronaudiks saamisest. Fännid andsid naisele hüüdnimeks «Kuldne paabulind».

Hävitaja J-10 on Hiina õhuväed üks peamisemaid, neid on ehitatud kokku ligi 400.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles