Raport: loodusõnnetused viivad vaesusse 26 miljonit inimest aastas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haitilane Marie Ange St Juste koos oma poegade, 7-aastase Kensley ja 5-aastase Peterley'ga, kelle maja hävines orkaan  Matthew tõttu.
Haitilane Marie Ange St Juste koos oma poegade, 7-aastase Kensley ja 5-aastase Peterley'ga, kelle maja hävines orkaan Matthew tõttu. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix

Loodusõnnetused viivad igal aastal vaesusse vähemalt 26 miljonit inimest ja vähendavad tarbimist enam kui 500 miljardi dollari võrra, märgib Maailmapank täna avaldatud raportis.

Lähikümnenditel on oodata nende arvude suurenemist, kuna kliimamuutused võimendavad tsüklonite, tulvade ja põua hävitustööd, märgib ÜRO Marrakeshi kliimakõnelustel avaldatud raport.

Raporti kohaselt ei ole senised looduskatastroofide põhjustatud kahju arvutused võtnud arvesse jõukuse ebavõrdsust. Uuel lähenemisel on suur mõju sellele, kuidas ja kus on kõige õigem raha kulutada, et muuta linnu ja maapiirkondi vapustuste suhtes vastupidavamaks.

«Ühe dollari kaotamine ei tähenda rikkale ja vaesele ühepalju,» ütles raporti juhtautor Stéphane Hallegatte. «Sama suur kaotus mõjutab vaeseid ja marginaalseid inimesi hoopis rängemalt, kuna nende elatis sõltub vähesest varast ja tarbimine piirneb ellujäämiseks vajalikuga.»

Praegu eelistavad valitsused, kes peavad otsustama, kuhu rajada taristu tulvade vältimiseks, loogiliselt vaesematele piirkondadele rikkamaid, kus kahjud on nominaalselt suuremad. «Kuid kanalisatsiooni ja tulvatõkete rajamine vaesematesse piirkondadesse annab küll väiksema tulemuse materiaalse vara kaitsel, kuid suurema inimeste heaolu tagamisel,» märgib raport.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles