KOHALIK VAADE. Clintonile sai saatuslikuks töölisklassi kaotamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demokraatide presidendikandidaat Hillary Clinton peale valimiskaotust.
Demokraatide presidendikandidaat Hillary Clinton peale valimiskaotust. Foto: AFP/SCANPIX

Eelmisel teisipäeval ehk valimispäeval tegin ma uuringufirmale Edison Research valimisküsitlust. Minu ülesanne oli kaksteist tundi hääletusjaoskonna ees seista ja paluda igal valijal täita anonüümne küsimustik.

Küsimused puudutasid seda, kelle poolt inimesed hääletasid, kui palju presidendidebatid valijate otsuseid mõjutasid, kas inimesed arvavad, et Hillary Clintonit ja Donald Trumpi saab usaldada, kas neid häiris Clintoni e-kirjade skandaal või Trumpi kommentaarid naiste kohta ja nii edasi.

Kuigi küsimustiku juurde ei olnud vaja nime märkida, sain ma võimaluse vastustega tutvuda, kui uuringutulemusi firma peakontorile ette kandsin. Arvamused ei olnud üllatavad.

Vaadates valimisjärgset kaarti selle kohta, kuidas iga osariik hääletas, võib näha, et Nebraska on üks tumepunastest (vabariiklaste poolt hääli andnud – toim) osariikidest. Isegi osariigi liberaalsemates piirkondades, näiteks pealinnas Omahas, ei olnud demokraatidel piisavalt toetust, et anda Clintonile kas või üks viiest valijameeste häälest. Mind – ja ilmselt kogu maailma – üllatas aga see, mis hiljem juhtuma hakkas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles