EL kutsub kõiki pooli Iraani tuumaleppest kinni pidama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Liit kutsus täna kõiki pooli pidama kinni ajaloolise Iraani tuumaleppega võetud kohustustest. Ameerika Ühendriikide presidendiks valitud Donald Trump on öelnud, et võib leppest taganeda.

ELi välisministrid märkisid Brüsseli kohtumisel, et kõik pooled peavad eelmisel aastal Iraani, USA, kolme Euroopa suurriigi ning Venemaa ja Hiina poolt allkirjastatud leppest kinni pidama.

«Kõigi poolte poolt endale võetud kohustustest kinnipidamine on vajalik tingimus usalduse taastamiseks ning suhete edasiseks paranemiseks,» märkisid ministrid.

Trump lubas valimiskampaania ajal Iraani tuumaleppe puruks rebida, kuid on olnud pärast võitu oma avaldustes ebamäärasem.

2015. aasta juulis sõlmitud ja tänavu jaanuaris jõustunud tuumaleppega tühistasid EL ja USA Iraanile seoses riigi tuumaprogrammiga kehtestatud sanktsioonid Teherani otsuse eest piirata oma tuumategevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles