Rasmussen: Euroopa peab rohkem kaitsele kulutama (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Fogh Rasmussen.
Anders Fogh Rasmussen. Foto: Reuters/ScanPix

NATO endine peasekretär Anders Fogh Rasmussen teatas kõnes, et Euroopa riigid peavad tõstma oma kaitsekulutusi – eriti seisus, kus värskelt presidendiks valitud Donald Trumpi ähvardus tõmmata ära Ameerika väed võib julgustada Vladimir Putinit ja Venemaad. 

Ramussen sõnas, et on vältimatu: kui ameeriklased tõmbuvad tagasi, võtab Putin ette agressiivsema taktika. Ta kutsus Euroopa riike üles, et need suurendaksid oma kaitsekulutusi nõutud taseme ehk kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

«28st liitlasest on meil praegu viis, kes täidavad kahe protsendi kriteeriumi, sealhulgas Ameerika Ühendriigid» lausus Rasmussen. Ühtlasi tegi ta maha mõtte ideetasandil ühtse Euroopa tarbeks uue peakorteri ehitamisest.

«Vajame praegu uusi investeeringuid kaitsevõimekusse, me ei vaja uut peakorterit,» lisas ta. «Selle asemel peaks ehitama uusi lennukeid, selle asemel peaks tõstma oma võimekust jälgimaks, mis maailmas toimub,» ütles Rasmussen.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles