Pentagon soovitab NATO riikidel Trumpi meeskonnaga rääkida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ashton Carter
Ashton Carter Foto: AFP/SCANPIX

USA kaitseminister Ashton Carter soovitas esmaspäeval Donald Trumpi võimuletulekust mures NATO riikidel suhelda ametisseastuva administratsiooniga, et tagada liitlassuhete austamine.

Oma kampaania ajal lausus Trump, et võib võtta mõtlemisaega  NATO liitlaste aitamise osas, kui nood ei suurenda oma kaitsekulusid.

Tema kommentaarid tekitasid rahutust Euroopas, kus mõned on kutsunud üles Euroopa Liitu jätkama omaenda ühise kaitseplaani arendamist.

Carter ütles, et ei saa Trumpi administratsiooni eest rääkida, kuid ärgitas Ameerika partnereid kasutama võimalust oma muredest teada anda.

«Ainus asi, mida ma ütleks, on, et võtke ühendust uue administratsiooniga .... töötage nendega, järgige väärtusi ja põhimõtteid, mille eest oleme seisnud,» lausus minister.

«Me suudame end palju paremini kaitsta, kui leiame võimaluse koostööd teha,» ütles 28-liikmelise NATO kindel toetaja Carter.

Washington on ärgitanud mõningaid Euroopa riike juba aastaid kaitsekulusid tõstma ja sellega vähendama Ühendriikide koormat kollektiivkaitses.

Paljud Euroopa riigid kulutavad kaitsele endiselt alla alliansi kehtestatud piirmäära kahe protsendi SKT-st.

USA kulutab kaitsele SKT-st umbes 3,3 protsenti, panustades NATO eelarvesse ümmarguselt 70 protsenti.

«Praegu ei ole õige aeg Euroopa ja Ühendriikide partnerlust kahtluse alla seada,» kirjutas NATO peasekretär Jens Stoltenberg Briti ajalehes Observer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles