Obama: Trump toetab tugevat NATO-t (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Barack Obama
Donald Trump ja Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama püüdis esmaspäeval veenda Washingtoni Euroopa liitlasi, et tema mantlipärija Donald Trump on kinnitanud valmisolekut täita NATO raames võetud kohustusi.

Obama sõnul Ameerika otsusekindlus jääda kindlaks tugevatele ja jõulistele suhetele NATO-ga ei vähene.

«Jutuajamisel minuga väljendas valitud president tõsist huvi selles osas, mis puudutab meie strateegilisi huvisid. Ja üks tema läkitustest, mille ma võin edastada, on pühendumust NATO-le,» lausus Obama esmaspäeval Washingtonis.

President märkis, et oma eelseisval visiidil Saksamaale, Kreekasse ja Peruusse edastab ta selle informatsiooni.

Obama kinnitas, et Ühendriigid soovivad rahumeelseid ja tugevaid suhteid NATO-s.

Rääkides USA välispoliitika võimalikust muutumisest Trumpi tulekuga Valgesse Majja, rõhutas Obama, et välispoliitikat ei määra üksnes president, vaid ka sõjaväelased, diplomaadid, luurekogukond.

«See muudab meid asendamatuks riigiks, kui asi läheb vajaduseni säilitada maailmas korda ja tagada õitsengut,» lausus ta.

Obama sõnul on ta endiselt mures Donald Trumpi võimuletuleku pärast, kuid teda lohutab, et tema mantlipärija on pigem pragmaatiline kui ideoloogiline.

«Ma ei arva, et ta on ideoloogiline. Minu meelest on ta lõppkokkuvõttes omal moel pragmaatiline,» lausus Obama esmaspäeval, esimesel pressikonverentsil pärast presidendivalimisi.

«Ja see võib talle kasuks tulla, kuni tema ümber on head inimesed ja tal on selge siht silme ees,» jätkas president.

«Kas ma tunnen muret? Absoluutselt. Loomulikult tunnen ma muret. Mina ja tema oleme eri meelt terves reas küsimustes. Kuid föderaalvalitsus ja meie demokraatia ei ole kiirpaat - see on ookeanilaev.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles