Kreml: Putin ja Trump toetasid USA-Vene suhete normaliseerimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Vladimir Putin
President Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin ja USA presidendivalimised võitnud Donald Trump pidasid esmaspäeva õhtul telefonivestluse, tunnistades mõlemad vajadust normaliseerida suhted Washingtoni ja Moskva vahel, teatas Kreml.

Nad märkisid, et Venemaa ja USA suhted on hetkel äärmiselt ebarahuldavas seisus ning toonitasid vajadust nende normaliseerimise nimel aktiivselt koostööd teha, seisab Kremli avalduses.

Kremli andmeil leppisid pooled kokku jätkata telefonikontakte ja perspektiivis kohtuda ka isiklikult. Moskva ja Washingtoni esindajad hakkavad selleks ettevalmistusi tegema.

Trumpi üleminekumeeskonna avalduse kohaselt oli Putin helistanud tulevasele riigipeale, et õnnitleda teda «ajalooliste valimiste võidu puhul».

Putin soovis Trumpile edu oma kampaanialubaduste täitmisel ja väljendas valmisolekut dialoogiks uue administratsiooniga «võrdsuse, vastastikuse austuse ja teineteise siseasjadesse mittesekkumise põhimõttel».

«Nad olid ühte meelt vajaduses ühendada jõupingutused võitluses vaenlasega number üks: rahvusvahelise terrorismi ja äärmuslusega,» märkis Kreml, lisades, et selles kontekstis arutati ka Süüria kriisi lahendamist.

Trumpi meeskond kirjeldas vestlust üldisemalt, öeldes, et tulevane president arutas Putiniga ohte ja väljakutseid, millega mõlemad riigid silmitsi seisavad, aga ka majandusküsimusi ja üle kahe aastasaja kestnud Ühendriikide ja Venemaa suhteid.

Trump ütles Putinile, et loodab tugevaid ja vastupidavaid suhteid Venemaa ja selle rahvaga, märkis tema meeskond.

Putin on varem öelnud, et Venemaa on valmis ja soovib taastada täiemahulised suhted USA-ga.

Putin avaldas kampaania ajal toetust Trumpile, viimane aga meelitas ja kiitis korduvalt Vene presidenti ja väljendas soovi temaga koostööd teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles