Facebooki libauudiste kriis süveneb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki tegevjuht Mark Zuckerberg.
Facebooki tegevjuht Mark Zuckerberg. Foto: AP/Scanpix

Hoolimata Mark Zuckerbergi katsetest eitada Facebooki rolli Donald Trumpi valimisvõidule aitamises, on libauudiste levik suhtlusvõrgustikus suurenenud, kirjutab BBC.

Kümned Facebooki töötajad on määratud ametisse selle probleemiga tegelema.

«Mark Zuckerberg ja firma töötajad teavad, et libauudised jooksid terve kampaania vältel regulaarselt meie võrgustikust läbi,» ütles anonüümsust palunud töötaja Buzzfeedile.

Facebook eitas varasemaid väiteid, et nad töötasid enne valimisi välja süsteemi libauudiste leidmiseks, kuid ei lasknud seda käiku, kartes kriitikat vabariiklasete tsenseerimise kohta.

Zuckerberg näib aga olevat ärritatud väitest, et valeinfo on tema omanduses portaalile tõsine probleem. Laupäeva öösel postitas ta pika kirja, milles kaitses Facebooki tegevust, väites, et libauudiseid on lehel ehk vaid üks protsent, mis ei muutnud kindlasti valimiste tulemust.

Mais sattus Facebook aga skandaali, kuna väideti, et töölised, kes kontrollisid tõusvate lugude rubriiki, eemaldasid süstemaatiliselt konservatiivseid vaateid ja Trumpi toetavat propagandat. Facebook eitas toona süüdistusi.

Kuid suhtlusvõrgustik ei ole ainus veebileht, kes on valeinformatsiooni levitamise eest süüdistusi saanud. Google lubas uurimisele võtta oma AdSense`i reklaamiplatvormiga seonduva tegevuse.

«Me piirame reklaami lehekülgedel, mis esitavad valekujutusi, väärinfot ja varjavad avaldaja andmeid ja avaldatu sisu,» ütles Google`i kõneisik Andrea Faville.

Avaldus tehti pärast seda, kui saabus kaebusi, et otsingumootori kõige populaarsemad tulemused otsingule «lõplik valimistulemus» sisaldasid lugu libauudiste leheküljelt, mis edastasid valimistulemuste kohta väärinformatsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles