Leedule kingitud püssid müüdi hinnaalandusega eraisikutele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Reuters/ScanPix

USA Vilniuse saatkond palub selgitada, kuidas Leedu kaitseväele kingitud ja kogu maailma relvakogujate seas mainekad poolautomaatsed püssid М14 erakätesse jõudsid, kirjutas portaal delfi.lt.

Portaali andmetel anti USA-st Leedule tulnud relvaabi seadusvastaselt üle kolmandatele isikutele vaatamata lepingule, mis keelas USA-lt saadud relvade edasimüümise.

М14 püssid olid Leedus vabamüügil – neid võis osta iga soovija, kel on relvaluba. Pealegi müüs siseministeeriumi haldusalas olev relvafond neid enneolematult odavalt, 347,54 eurot tükist.

Relvafondi ajutine direktor Jonas Šalavėjus ütles, et aastaga müüdi kaheksa püssi, aga kaks aastat hiljem otsustati need püssid tagastada, sellise nõude esitas Leedu kaitseministeeriumile USA.

«Püsside relvafondile üleandmisel ei hoiatanud keegi, et Leedu-USA lepingu kohaselt ei tohi selliseid relvi kolmandatele isikutele üle anda, samuti ei öelnud keegi, et neid püsse ei tohi müüa,» ütles Šalavėjus.

Leedu-USA leping, mille kohaselt Leedu kohustus neid relvi kolmandatele isikutele USA nõusolekuta mitte üle andma, allkirjastati kolm aastat pärast seda, kui püssid Leedule kingiti – 2002. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles