Poola nõuab Venemaal presidendilennuki vrakki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pacific Press/Sipa USA/Scanpix

Poola välisminister Witold Waszczykowski nõudis eile Venemaalt 2010. aastal alla kukkunud presidendilennuki vraki tagastamist.

Lääne-Venemaal Smolenski lähedal juhtunud õnnetuses sai surma 96 inimest, teiste hulgas Poola president Lech Kaczyński ja tema naine Maria.

«Kui Venemaa soovib meilt austust ja pragmatismi, siis ootame meie neilt sama,» ütles välisminister Poola uudisteagentuurile PAP.

Vene president Vladimir Putin ütleb, et on valmis tegema kõik (dialoogi taastamiseks). Siin on minu vastus: ei ole vaja teha kõike, lihtsalt alustage Tupolev 154 vraki tagastamisest ja Poola-vastaste majandussanktsioonide tühistamisest.

Lennuõnnetuse tõttu halvenenud suhted Moskva ja Varssavi vahel muutusid veelgi pinevamaks 2014. aastal, kui Venemaa annekteeris Krimmi. See ajendas Euroopa Liitu Venemaale sanktsioone kehtestama, millele Moskva reageeris vastusanktsioonidega.

Varssavi on korduvalt nõudnud lennukivraki ja mustade kastide tagastamist, kuid Venemaa on öelnud, et ei saa seda teha enne, kui uurimine on lõppenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles