Türgi kavatseb kaotada peaministri ametikoha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdogan.
Türgi president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Reuters/ScanPix

Presidentaalse valitsussüsteemi poole liikuval Türgil on kavas kaotada peaministri ametikoht, ütles metsandus- ja veeminister Veysel Eroğlu täna valitsuselt toetuse saanud ettepanekule tuginedes.

Eroğlu sõnul saab president Recep Tayyip Erdoğan uues süsteemis vähemalt ühe, aga võibolla ka kaks asepresidenti. Muudatus pannakse järgmisel aastal rahvahääletusele.

«Uues süsteemis ei ole enam peaministrit,» ütles Eroğlu riiklikule uudisteagentuurile Anadolu.

«Üldiselt on president ja tema kõrval tõenäoliselt asepresident nagu Ühendriikides. Meil võib ka olla rohkem kui üks asepresident.»

Erdoğan valiti presidendiks 2014. aastal, enne seda oli ta üle kümne aasta peaminister. Tema eesmärgiks on presidentaalne riik nagu Prantsusmaal või USA-s.

Erdoğani Õigluse ja Arengu Parteil (AKP) on vaja valitsussüsteemi muudatuse asjus referendumi läbiviimiseks saada 550-kohalises parlamendis vähemalt 330 toetushäält.

Eroğlu ütles, et arvatavasti pannakse muudatuspakett opositsioonilise Rahvusliku Liikumise Partei (MHP) toel järgmisel kevadel rahvahääletusele.

Erdoğani vastaste sõnul on temast juba saanudki de facto täitevvõimiga president, kuid seadusmuudatus teeb Türgist ainuvõimuga riigi.

Enne Erdoğani presidendiks saamist oli peaminister Türgis mõjuvõimsaim ametiisik, aga praegune valitsusjuht Binali Yıldırım on suuresti presidendi alluv.

Valitsussüsteemi muutmise kavas on ka punkt, mis ütleb, et ministrid ei ole tulevikus enam parlamendiliikmed.

«See on süsteem, kus seadusandlik ja täitevvõim toimivad lahus,» seletas Eroğlu. President ei pea aga olema parteitu, nii et praegune riigipea võib taastada sidemed AKP-ga, mille ta oli presidendiks saades sunnitud katkestama.

Järgmised presidendi- ja parlamendivalimised on Türgis kavas 2019. aastal, ennetähtaegseid valimisi ei plaanita.

Ajalehe Hürriyet Ankara toimetuse juhataja Serkan Demirtaş kirjutas teisipäeval, et muudatused valitsussüsteemis võimaldavad Erdoğanil 2029. aastani võimule jääda, sest kahe mandaadi arvestus algaks seaduse jõustudes taas nullist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles