AJA PEEGEL: Bill Clintoni pahad päevad

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu 43-aastane Monica Lewinsky mullu juunis Cannes´ reklaamifestivalil.
Praegu 43-aastane Monica Lewinsky mullu juunis Cannes´ reklaamifestivalil. Foto: SCANPIX

Neil päevil 18 aastat tagasi hakkas Ameerika Ühendriikide esindajatekoja õiguskomisjon lõpetama uurimist, mis käivitas president Bill Clintoni tagandamise. Andrew Johnsoni ja Richard Nixoni kõrval sai Bill Clintonist kolmas ametis olev riigipea, kes seisis seetõttu silmitsi tagandamisega Kongressis.

Lisaks on see üks suuremaid Ühendriikide presidente tabanud skandaale. Clintonist sai ka esimene ja seni viimane ametis olev Ühendriikide riigipea, kes on kutsutud enda vastu algatatud kohtuasjas vande all tunnistusi andma. Samuti esimene Ameerika president, kel tuli vastata küsimustele eraelu intiimseimate detailide kohta.

Esmalt tuleb minna aastasse 1992, kui siis veel Arkansase kubernerina töötanud Clintonit tabas esimene seksiskandaal. See küll ei nurjanud Clintoni valimist presidendiks samal aastal, kuid jättis talle külge seelikuküti halvustava kuulsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles