Itaalia hoiatas demokraatia ekspordi tagajärgede eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Franco Frattini.
Franco Frattini. Foto: SCANPIX

Itaalia välisministri Franco Frattini hinnangul peaks Euroopa toetama Liibüa rahvuslikku leppimist ega tohiks sellesse Põhja-Aafrika riiki demokraatiat eksportida.

«Euroopa ei tohiks vahele segada, sekkuda ega (demokraatiat) eksportida. Euroopa peaks julgustama ülemineku rahumeelset kulgu,» leidis Frattini, avaldades kartust, et möödunud nädalal Liibüas puhkenud vägivaldsed rahvarahutused, mis on suunatud riiki 41 aastat valitsenud koloneli Muammar Gaddafi režiimi vastu, võivad lõhestada riigi kaheks, vahendas uudistevõrk AFP.

«Meie, eurooplased, oleme väga mures põgenikevoogude mõju pärast, mis on tormiliste sündmuste üks tagajärg,» lisas Frattini, kes avaldas toetust Liibüa territoriaalsele terviklikkusele ning kutsus üles vägivalda lõpetama. «Kas te kujutaksite Euroopa piiridel ette Islami Araabia Emiraati? See oleks väga tõsine oht,» täpsustas minister, vihjates islamiäärmuslaste tegevusele nendes riikides.

Oma Euroopa Liidu kolleegidega kohtuma sõitnud Frattini soovitas ühendusel araabia ja Põhja-Aafrika riikide abistamiseks töötada välja abiprogramm, mis sarnaneks Marshalli plaaniga, mille alusel abistasid Ühendriigid Teises maailmasõjas laastatud Euroopa riike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles