Kohus kinnitas Mumbai pommimehe surmaotsuse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani kodanik Mohammad Ajmal Amir Qasab avas Mumbai Chhatrapati Shivaji raudteejaamas automaaditule ja viskas reisijate pihta käsigranaate.
Pakistani kodanik Mohammad Ajmal Amir Qasab avas Mumbai Chhatrapati Shivaji raudteejaamas automaaditule ja viskas reisijate pihta käsigranaate. Foto: SCANPIX

Kaks India kohtunikku kinnitasid 2008. aasta novembris India linnas Mumbais toimunud verise terroriamoki korraldajale mullu mõistetud surmanuhtluse.

Mumbai kõrgeim kohus lükkas tagasi 23-aastase Pakistani kodaniku Mohammad Ajmal Amir Qasabi apellatsiooni. Terroriakti kümnest korraldajast ainsana ellu jäänud Qasab mõisteti süüdi mitmes mõrvas, keelatud relvatud omamises ja sõja pidamises India vastu, vahendas uudistevõrk AFP.

«Karm surmanuhtlus on teatud juhtudel – eriti selle juhtumi puhul – vajalik. Kohus saadaks ühiskonnale vale signaali, kui ta määraks surmanuhtlusest kergema karistuse,» seisis kohtunike avalduses.

«Qasab pole pärast kinnipidamist näidanud üles mingit kahetsust ja me täheldasime isegi videokonverentsil, et ta ei ilmuta mingeid kahetsuse märke,» lisasid kohtunikud, viidates asjaolule, et Qasabi ei viibinud julgeolekukaalutlustel kohtusaalis, vaid jälgis kohtuotsuse väljakuulutamist videokonverentsi vahendusel.

Qasabi kaitsjatel on õigus kaevata otsus edasi New Delhi ülemkohtusse ning kui ka seal jääb surmaotsus jõusse, võib Qasab pöörduda India presidendi poole. Seni pole Qasab ja tema kaitsjad teatanud, kas nad kavatsevad otsuse edasi kaevata.

Qasab, keda prokuratuur nimetaks tapamasinaks ning inimrassi häbiplekiks, oli üks kümnest Pakistani islamistliku äärmusrühmituse Lashkar-e-Taiba relvastatud võitlejast, kes 2008. aasta novembris saabus Pakistanist üle mere Mumbaisse ning suundus linna peale, kus rünnati kolme päeva jooksul kaht luksushotelli, rongijaama, restorani ja juudikeskust.

Terrorirünnakutes hukkus 166 inimest ja üheksa rünnaku korraldajat ning see muutis eriti pingeliseks kahe kõrvuti paikeneva tuumariigi suhted. Kardeti isegi sõja puhkemist, sest mõlemad riigid koondasid ühisele piirile vägesid.

Indias on alates 1998. aastast hukatud kaks inimest, kellele kohus määras rangeima karistuse. Neist viimane hukati 2004. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles