Rootsi võtab kaitse tugevdamiseks kasutusse muuseumieksponaate (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RBS-15 raketi väljatulistamine stardiseadmelt mereväeõppustel Swenex.
RBS-15 raketi väljatulistamine stardiseadmelt mereväeõppustel Swenex. Foto: Kuvatõmmis

Rootsi võtab oma merekaitse tugevdamiseks kasutusse juba muuseumisse toimetatud stardiseadmed mobiilsete raketisüsteemide RBS-15 tarbeks.

RBS-15 rakettide stardiseadmeks olid Scania veokid, millest mitmed on nüüd muuseumitest uuesti välja toodud.

«Osa veokeid jäid endiselt [muuseumisse]. Me oleme võtnud osi olemasolevatelt raketikaatritelt ja sõjalaevadelt, millel oli sama raketisüsteem,» kirjeldas viitseadmiral Thomas Engevall Rootsi päevalehele Dagens Nyheter, mille teatel teevad kaitsejõud koostööd süsteemide valmistaja SAABiga.

Läbi on viidud juba ka edukad katsetused. Näiteks testiti rakette riigi idarannikul mereväeõppustel Swenex.

Rootsi Kaitseuuringute Keskuse julgeolekuanalüütiku Mike Winnerstigi sõnul näitab otsus, et Rootsi on oma kaitsevõimet tugevdamas. Winnerstig viitas Krimmi annekteerimisele ja Ida-Ukraina konfliktile ning vajadusele tugevdada kaitsevõimet Läänemerel.

«Selliste süsteemide koondamine Gotlandile võimaldab kontrollida üsna suurt osa Läänemere keskosast,» sõnas Winnerstig.

«Ma ei usu, et Rootsi on Venemaa peamine sihtmärk,» lisas Winnerstig. «Kuid me oleme siiski seotud igasuguse konfliktiga Läänemere piirkonda kuuluvates ELi riikides.»

Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist pidas otsust riigi kaitsevõimet silmas pidades äärmiselt heaks. «See tähendab, et me saame maismaalt tulistada kaugele laevatõrjerakette. Need tagavad suurema paindlikkuse ja võimekuse meresõjas. See suurendab sõjalist võimekkust, mida me vajame.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles