Soome loob Venemaa inforünnakute vastu hübriidohtude keskuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp
Soome lipp Foto: SCANPIX

Soome rajab võitluseks niinimetatud hübriidohtude vastu uue rahvusvahelise keskuse, mis on avatud Euroopa Liidu ja NATO liikmetele ning keskendub eeskätt desinformatsioonile ja radikaliseerumisele, teatasid ametiisikud täna.

Ohtude seas, millega Helsingisse loodav keskus tegelema hakkab, on Venemaa desinformatsioonioperatsioonid ja äärmusrühmituse ISIS uued taktikad. Liikmesriikide teavitamiseks kasutatakse Euroopa ekspertide võrku.

«Eesmärk on suurendada vastupanuvõimet ja valmistada osalejaid ette hübriidohtude vastu,» ütles Soome peaministri büroo ELi osakonna juhataja Jori Arvonen Euroopa uue hübriidohtude kompetentsikeskuse loomisest teatades.

Arvoneni sõnul on Soome algatusele avaldanud toetust ELi välisteenistus, NATO sekretariaat ning USA, Saksamaa, Prantsusmaa, Ühendkuningriik, Hispaania ja Itaalia. Esialgu on siiski veel vara rääkida sellest, millised riigid on ametlikult valmis keskust rahastama, lisas Arvonen.

Järgmisel aastal loodava keskuse esialgne eelarve on umbes kaks miljonit eurot, millest enamiku eraldab Soome.

Eesti toetab keskuse loomist

Soome teatas hübriidoivakeskuse loomise kavast juba varem. Pärast septembrikuist Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumist Bratislavas ütles kaitseminister Hannes Hanso Postimehele, et Eesti nagu ka paljud teised ühenduse liikmesmaad toetavad Soome taolist kava.

«Ma ei saa praegu öelda, kas me hakkame sinna kohe oma eksperte saatma, aga igatahes me toetame seda protsessi,» ütles kaitseministri ametist lahkuv Hanso vastuseks küsimusele, kas Eesti võiks keskusega liituda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles