Trump kaalub haridusministri kohale kreatsionisti (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jerry Falwell Jr
Jerry Falwell Jr Foto: SCANPIX

USAs valimised võitnud miljardärist kinnisvaraärimees Donald Trump, kellest saab järgmise aasta jaanuaris uus USA president, kaalub haridusministri kohale kreatsionismiliikumise ühte eestvedajat Jerry Falwelli Jr.

Ameeriklasi teeb see murelikuks, kuna siis võib haridusministeerium hakata nõudma kreatsionismi õpetamist kõikides USA koolides, seni on see piirdunud vaid mõne kooli ja ülikooliga või see on lisaaine, edastab The Independent.

Falwell Jr kohtus Trumpi ja asepresidendiks valitud Mike Pence’iga möödunud nädalal New Yorgis Trump Toweris, kus arutati haridusministri ameti teemal.

«Nad teavad, et minu sooviks on USA kõrgharidust reformida ja tegeleda haridusteemadega. Teatasin, et olen valmis saama haridusministriks, kui mulle seda ametit pakutakse. Tean, et see on ka suur vastutus, sest tahan viia haridussüsteemi uuele alusele,» teatas võimalik kandidaat hiljem meediale.

Falwell Jr on  Virginias Lynchburgis asuva Liberty ülikooli juht. See on USA, kuid ka kogu maailma suurim kristlik õppeasutus, mis on viimase kümne aastaga investeerinud õppeprogrammide arendamisse ja ka kreatsionismi õpetamisse 900 miljonit dollarit.

Falwell Jr sõnul nõuab 21. sajand uusi õppetöö aluseid ja loobumist «vandlipuust torni» mentaliteedist , sest see on viinud selleni, et osade õppejõudude palgad on peadpööritavalt kõrged.

«Teeksin haridusministriks saades kõik, et õppetöö ja õppeprogrammid vastaksid ajastule, et ei oleks liigset bürokraatiat. Haridusministeeriumi ning ülikoolide ja kolledžite vaheline suhtlus peab olema avatud,» lisas kreatsionist.

Liberty ülikoolis on juba mõnda aega õpetatud õppeprogrammi raames kreatsionismi, samas õpetatakse ka evolutsiooniteooriat.

Selle ülikooli kreatsionismikateedri juht on neuroteadlane David De Witt, kes juhib ka kreatsionismiuuringute keskust.

Enamik ameeriklastest teadlasi, ka USA teaduste akadeemia, pooldab inglase Charles Darwini evolutsiooniteooriat, kuid viimasel ajal on täheldatud tendentsi, et osa teadlasi on hakanud eelistama kreatsionismi.

Trump sõnas oma valimiskampaania käigus mitmel korral, et ta kavatseb kristlasi kaitsta ja ta teeb seda presidendiks saades.

«Me ei pea olema poliitiliselt korrektsed, vaid lähtums sellest, mida peame õigeks. See käib ka kreatsionismi kohta,» teatas Trump varem.

Kreatsionism on õpetus, mille kohaselt on maailm kõrgema olendi või jumala poolt loodud ja kõik piiblis olev vastab tõele. Evolutsiooniõpetuse kohaselt on toimunud liikide areng, milles ei ole rolli mänginud mingi kõrgem jõud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles