Alaskal Barrow’s näeb järgmisel korral päikest 22. jaanuaril

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alaska
Alaska Foto: SCANPIX

Alaska polaarjoonealadele saabub sel reedel kaks kuud ehk 64 päeva kestev polaaröö, mille tõttu Barrow´ (inuittide keeles Utqiaġvik)  elanikud näevad päikest alles 22. jaanuaril 2017.

Alaskal paistab suvel kolm kuud järjest päike, kuid novembris on ööpäevast päevavalgust vaid kuus tundi ja detsembris kolm tundi, edastab The Independent.

Juba oktoobris langes seal piirkonnas temperatuur väga madalale, kuid siiski ei ole Põhja-Jäämeri, mille ääres Barrow' asub, jäätunud nagu tavaliselt sel aastajal on.

Alates 1. detsembrist hakkab Barrow`kandma  Iñupiaq’i keelset nime Utqiaġvik ning kui jaanuaris seal jälle päikest näha saab, siis on linn juba uue nimega.

Utqiaġvik tähendab kohalikus keeles «kohta, kus saab korjata metsjuurikaid».

Barrow' on USA Alaska osariigi polaarjoone alal asuv suurim linn ja USA kõige põhjapoolseim linn.

2016. aasta oktoobris langetasid  Barrow’  elanikud otsuse muuta inglisekeelne linnanimi kohalikus keeles linnanime vastu.

Linnanõukogu liikme Qaiyaan Harchareki sõnul tahavad nad nimemuutusega rõhutada kohaliku kultuuri ja keele tähtsust, olles osa dekoloniseerimise protsessist.  

Utqiaġvikis elas 2010. aasta rahvaloenduse andemetl 4212 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles