KOHALIK VAADE: Endine politseijuht jääb Leedus halli kardinali varju

Vaidas Saldžiūnas
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu uus peaminister Saulius Skvernelis eile parlamendis, kus ta kinnitati uueks valitsusjuhiks.
Leedu uus peaminister Saulius Skvernelis eile parlamendis, kus ta kinnitati uueks valitsusjuhiks. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Endine politseinik, kes juhib valitsust, mahehäälne ja natuke abitu aednik, kes juhib parlamenti, vandenõuteoreetik, kes on parlamendi julgeoleku- ja kaitsekomisjoni eesotsas. Kõigi nende üle valvab oligarh, keda peetakse halliks kardinaliks ja tõeliseks niiditõmbajaks.

See pole halb uni. Ka riik, kus see sellised dramaatilised muutused toimuvad, pole mingi banaanivabariik. See riik on Leedu, kus 21. sajandil andsid usaldavad valijad tugeva mandaadi Leedu Talurahva ja Roheliste Liidule. Erakond võitis 141-kohalises seimis ootamatult 56 kohta ning kehtestab nüüd mängureegleid.

Erakonnast, mis oli seni parlamendis esindatud vaid ühe saadikuga, on kujunenud jõud, millega ei tule mitte üksnes arvestada, vaid millega seonduv teadmatus tekitab ka hirmu ja muret. Olukord on veidi sarnane Ameerikaga, mis ootab Donald Trumpi järgmisi samme.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles