Küsitlus: 60 protsenti venelastest peab internetis tsensuuri vajalikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa suurima kasutajatearvuga sotsiaalvõrgistik Vkontakte.
Venemaa suurima kasutajatearvuga sotsiaalvõrgistik Vkontakte. Foto: Pavel Golovkin/AP/Scanpix

Sõltumatu uuringufirma Levada Tsentr uue arvamusküsitluse andmetel leiab 60 protsenti venelastest, et internetis on tsensuur omal kohal ja teatavate veebilehtede keelustamine vajalik. Tsenseerimise vastaseid on vaid 25 protsenti, ülejäänud küsitlusele vastanutest, arvasid, et nad ei tea või jätsid üldse vastamata, vahendas Washington Post.

Levada hinnangul on venelased laiemalt interneti suhtes skeptiliselt meelestatud. 51 protsenti märkis, et internet ei asenda ajalehti, raadiot ja televisiooni, mis oli ligikaudu sama 2006. aasta arvamusküsitluse tulemusega. 56 protsenti vastanutest ütles, et usaldavad enamuses või täielikult vene telekanaleid, internetiuudiste kohta arvas sama vaid 37 vastanutest.

35 protsenti venelastest leidis, et aegajalt on neil tunne, et meedia püüab neid petta, 49 protsendi vastanute arvates on seda juhtunud vaid väga harva.

Küsimustik viidi läbi perioodil 21.-24. oktoober. Venelastelt uuriti nende arvamust tsensuuri kehtestamise ja meedia usaldusväärsuse kohta.

Riigipea Vladimir Putin ütles varem sel aastal, et Venemaal pole plaanis kehtestada riiklikku õigust veebilehti sulgeda. Viimase aja sündmused annavad aga aimu, et see võib olla muutumas. Möödunud nädalal blokeeris ametialase sotsiaalkeskkonna LinkedIn, peale mida võivad saada järgmiseks sihtmärgiks sotsiaalmeedia keskkonnad nagu Twitter ja Facebook.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles