EL tahab Barroso juhtumi järel eetikareegleid karmistada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Euroopa Komisjoni juht Jose Manuel Barroso.
Endine Euroopa Komisjoni juht Jose Manuel Barroso. Foto: Alexey Vitvitsky/Sputnik/Scanpix

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker avalikustas täna endiseid ametnikke puudutava käitumiskoodeksi karmistamise plaani, et hoida ära juhtumid nagu José Manuel Barroso vaidlusi tekitanud siirdumine investeerimispanka Goldman Sachs.

Üleminekuperiood, mil endine ametnik peab uuele tööle minnes Brüsselit sellest teavitama, pikeneb 18 kuult kolme aastani komisjoni presidentide ja kahe aastani volinike puhul.

«Eelmise komisjoni liikmete puhul saadud kogemuste valguses tundub mulle, et meie käitumiskoodeksit tuleks karmistada, et huvide konflikti võimaluse korral kehtiksid kõrgeimad võimalikud eetikanormid,» ütles Juncker avalduses.

Endine Portugali peaminister Barroso juhtis EK-d aastatel 2004-2014. Tema otsus võtta vastu ametikoht USA investeerimispangas Goldman Sachs vallandas pahameelelaine ja Prantsuse president François Hollande leidis, et see on lubamatu.

EL-i eetikakomitee andis oktoobris Barrosole õiguse, sest ta oli oodanud ära kohustuslikud 18 kuud, aga otsust laideti sellegipoolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles