Anne Franki luuletus müüdi oksjonil suure raha eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
140 000 euro eest müüdud Anne Franki poeem.
140 000 euro eest müüdud Anne Franki poeem. Foto: PETER DEJONG/AP/Scanpix

Saksa okupatsiooniaegses Amsterdamis päevikut pidanud ja hiljem koonduslaagris surnud juuditari Anne Franki luuletus müüdi tänasel oksjonil 140 000 euro eest.

Oksjon peeti Haarlemis Bubb Kuyperi oksjonimajas ja pakkumine lõpetati juba kaks minutit pärast algust, kui käsitsi kirjutatud luuletus oli alghinnast kolm korda kõrgema summa eest ostja leidnud.

«Viimase 40 aasta jooksul on vaid neli-viis selle teismelise allkirjaga dokumenti haamri alla läinud,» ütles Bubb Kuyperi kaasdirektor Thys Blankevoort.

Luuletus on pühendatud kallile Cri-crile, see on kirjutatud hollandi keeles musta tindiga märkmikupaberile ning kannab Anne Franki allkirja.

Frank kirjutas 12-realise luuletuse 28. märtsil 1942 oma parima sõbra vanema õe salmikusse. Kolm kuud hiljem läks ta koos perega Amsterdamis natside eest peitu.

Anne Franki päevik, mis kajastab sündmusi 1942. aasta juunist 1944. aasta augustini, on tõlgitud 67 keelde ja seda on kogu maailmas müüdud üle 30 miljoni eksemplari.

Anne suri 1945. aasta algul Saksamaal Bergen-Belseni koonduslaagris.

Oksjonil on varem müüdud Anne ja tema õe Margoti kirju Ameerika kirjasõpradele ja tüdrukutele kuulunud muinasjuturaamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles