Erdoğan ähvardas ELi piiride avamisega migrantidele (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ähvardas täna avada Türgi piirid ebaseaduslikele migrantidele pärast Euroopa Parlamendi üleskutset külmutada Ankaraga liikmesuskõnelused.

«Kuulake mind. Kui te lähete veel kaugemale, siis avatakse piirid, pidage seda meeles,» ütles Erdoğan Istanbulis peetud kõnes. «Meie oleme need, kes toidavad siin riigis 3-3,5 miljonit põgenikku. Te olete reetnud oma lubadused.»

Saksamaa ütles täna vastuseks Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani ähvardusele avada migrantidele Türgi piirid, mis avaks migrantidele tee Euroopa Liitu, et ähvardustest ei ole kasu.

Kantsler Angela Merkeli pressiesindaja Ulrike Demmer sõnas, et Türgi-ELi rändelepe on kõigi poolte huvides ja kummagi poole ähvardustest pole kasu.

«Seal, kus ilmnevad raskused, tuleb need lahendada,» lausus ta.

Türgi ja EL sõlmisid 18. märtsil rändeleppe, millega Türgi kohustus takistama migrantidel meritsi Kreekasse liikumist ning võtma vastu kõik Kreekasse jõudnud migrandid. EL kohustus omalt poolt kiirendama liitumisläbirääkimisi Türgiga ja andma Türgi kodanikele tingimuste täitmise korral aasta lõpuks viisavabaduse.

Viisavabadust kavandati esialgu oktoobriks, ent see on mõne tingimuse mittetäitmise tõttu endiselt saavutamata. Lisaks on seiskunud liitumiskõnelused.

Türgi tunneb, et EL ei täida oma osa kokkuleppest.

Euroopa Parlamendi eilne mittesiduv resolutsioon oli tingitud nurjunud riigipöördele järgnenud Türgi valitsuse repressioonidest.

Erdoğani sõnul karjus EL 2015. aastal abi järele, kui kümned tuhanded migrandid kogunesid Türgi-Bulgaaria piiripunkti.

«Te hakkasite meilt küsima, mida kavatseme me teha, kui Türgi avab oma piirid?» lausus president.

Euroopasse jõudis eelmisel aastal üle miljoni migrandi. Sissevool on tekitanud kartusi võimalikust ühiskondlikust kriisist ELi liikmesmaades ning tugevdanud paremäärmuslike erakondade positsioone.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles