Yana Toom hääletas Vene propaganda resolutsioonile vastu (89)

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putini valimiste-eelne propaganda Venemaal.
Putini valimiste-eelne propaganda Venemaal. Foto: Butsenko Anton/ITAR-TASS/Scanpix

Euroopa Parlamendis selle nädala keskel vastu võetud otsusega hakatakse aktiivselt võitlema Venemaa ja ISISe levitatava propagandaga Euroopa Liidus. Resolutsioonile seisis vastu Eesti parlamendisaadik Yana Toom. 

«Kremlilt ja ISISelt saabuv väärinfo ja vaenulik propaganda, mis on suunatud meie ühiskonna vastu, on tegelikkus. Et sellele edukalt vastu seista, peame sellest esiteks täielikult teadlikud olema. Euroopa Parlament ei saa sellise olulise teema puhul, nagu seda on Euroopa julgeolek, jääda tummaks kõrvalvaatajaks,» sõnas parlamendi aruandja Anna Fotyga. Ette kantud raportis tehti ettepanek võtta vastu otsus, mis süvendab ELi ja NATO koostööd strateegilises infovahetuses ja toetada ELi liikmesmaade meedia vastupanuvõimet.

«ELi ja selle liikmesmaade vastu suunatud vaenuliku propaganda eesmärgiks on tõe väänamine, kahtluse provotseerimine, ELi ja Põhja-Ameerika partnerluse lõhestamine, otsustusprotsessi halvamine ja hirmu ning teadmatuse tekitamine ELi kodanikes,» seisab europarlamendi väljastatud raportis.

Parlamendi liikmetele teeb muret, et mõned Euroopa riigid võivad olla vaenulikule propagandale eriti vastuvõtlikud ja seetõttu tuleks taolise pahatahtliku tegevuse kohta asuda ka andmeid koguma.

«Kremli propaganda sihtgrupiks on konkreetsed ajakirjanikud, poliitikud ja isikud Euroopa Liidus,» seisis raportis, kus rõhutati, et Vene propaganda üks võtmestrateegiaid on ajaloo võltsimine.

ISIS aga konkreetseid isikuid ei jahi. Nende eesmärgiks on õõnestada Euroopa väärtusi ja huvisid ning tekitada nende vastu viha.

Kuna EL ja selle kodanikud on ISISe olulised sihtmärgid soovivad parlamendiliikmed samuti tõhustada kaitsealast radikaliseerumise vastast koostööd, mis hõlmab endas vastupidist narratiivi ja moslemite seas lugupeetud islamiõpetlaste laialdasemat kajastust.

Resolutsiooni ettepanekus rõhutatakse, et radikaliseerumisevastane infotegevus ei saa kindlasti olema propaganda, vaid positiivsete sõnumite edastamine ja inimeste meediaalane harimine.

Resolutsioon võeti vastu 304 poolthäälega, seda mitte toetanud või erapooletuid parlamendiliikmeid oli kokku 387.

Yana Toomi sõnul ei vasta väide, et dokument oli võetud vastu parlamendi enamusega, tõele.

«Mittetoetajatel oli mitu argumenti. Esiteks see, et käsitleme ühes dokumendis Venemaad ja ISISt. Venemaa on teatavasti riik, ISIS ei ole. Neid sellisel viisil käsitlemine võrdustaks meie arvates Venemaa terroristliku organisatsiooniga. Selline lähenemine on täiesti aktsepteerimatu,» sõnas Toom Postimehele.

«Resolutsioon kutsub üles suurendama EastStratComi finantseerimist ja kiidab selle tegevuse heaks. Minu hinnangul on EastStratComi tegevus ajakirjanduslikult ebaprofessionaalne ja ei teeni seatud eesmärki,» arvas Toom.

«Propaganda raporti variraportöörina Kultuurikomisjonis üritasin ma saada adekvaatset infot nende tegevuse kohta, kuid see ei õnnestunud. Selle tulemusena soovisime, et enne toetusavaldust muudetaks nende töö arusaadavamaks ja läbipaistvamaks.»

Toomi arvates on Euroopa kodanikkond piisavalt tark selleks, et hinnata meedia sisu ilma poliitilisi juhtnööre jälgimata. «Kui me tahame propagandale vastu seista, ei tohi me ise laskuda propaganda tasemele.» 

Kommentaarid (89)
Copy
Tagasi üles