Rootsi tapab linnugripi tuvastamise järel 200 000 kana

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanad
Kanad Foto: Scanpix/Sputnik/Kirill Braga

Rootsis alustati reedel 200 000 kana tapmist farmis, kus tuvastati jälgi linnugripi tüvest H5N8.

H5N8 tuvastati neljapäeval Edela-Rootsis Mörarpi väikelinnas Aniagra talus. Viirus avastati pärast seda, kui linnugripp tuvastati naaberriigis Taanis väikefarmis kasvatatud partides.

«Viiruse leviku tõkestamiseks tapetakse kõik farmi 200 000 kana,» teatas Rootsi põllumajandusamet. Neljapäeval tapeti farmis 37 000 kana, lisati avalduses.

«(Operatsioon) võtab aega, sest tegemist on suure farmiga. Eriti kui mõelda määrava tähtsusega desinfitseerimisele, mida tuleb kõikides kohtades teha,» ütles teadlane Karin Ahl.

Põllumajandusamet rõhutab, et Aniagra ega Rootsi linnufarmidest tulnud munade söömisega riske ei kaasne. Viirus H5N8 pole teadaolevalt lindudelt inimestele kunagi edasi kandunud, lisas amet.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmeil on H5N8 viirust on tuvastatud 10 Euroopa riigis: Austrias, Hollandis, Horvaatias, Poolas, Rootsis, Saksamaal, Šveitsis, Taanis, Ungaris ja Venemaal. Reedel kinnitas Soome toiduohutusamet, et H5N8 tuvastati ka Ahvenamaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles