Leiti üles ahviks maalitud «Ecce homo» originaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: HO/AFP/Scanpix

Kaks Zaragoza antiigikaupmeest leidsid üles pildi, mida peavad tänu eaka hobirestauraatori tõttu maailmakuulsaks saanud Borja kabeli «Ecce homo» originaaliks.

Pildi leidjate sõnul usuvad, et tegu on Elias García Martinezi fresko kavandiga. 55 sentimeetrit kõrge ja 45 sentimeetrit laial õlimaalil on kunstniku allkiri ja kuupäev, mille järgi võib arvata, et maal valmis aasta enne Borja Neitsi Maarja kabeli freskot.

«See pole eskiis, vaid valmis töö, see, mida itaallased nimetavad «modeloks»,» rääkis Zaragozas kunstigaleriid pidav Ricardo Ostalé kohalikule ajalehele Heraldo de Aragon.

«See on dateeritud aastasse 1894 ehk vaid aasta enne, kui kabeli seinale maaliti fresko,» rääkis Ostalé. Ta oletas, et kunstnik hoidis freskot maalides seda maali eeskujuks kõrval.

Taies leiti sel nädalal ühest erakogust. Nüüd riputatakse see kabelisse 2012. aastal restaureerimise käigus rikutud «Ecce Homo» kõrvale.

Mainitud Borja kabeli fresko polnud enne 2012. aastat tuntud kunstiteos. Siis aga leidis kohalik daam – tänaseks 86-aastane Cecilia Giménez – et pragunevat Kristuse pilti tuleks parandada. Ta haaras pintsli ja asus ise fresko kallal toimetama, rikkudes selle täielikult.

Algselt olid Giménezi omaalgatusliku restaureerimistöö suhtes kriitilised nii kirikuvõimud kui kunstiajaloolased. Kui aga pilt rikutud freskost internetis levima hakkas, pöördus ka Borja kabeli õnn – majanduskriisist laastatud vaesesse linna hakkasid saabuma turistid, kelle eesmärgiks oli näha just seda naljakat ebaõnnestumist.

Algselt pealkirja «Ecce Homo» ehk «Ennäe inimest» kandnud taies ristiti selle välimuse järgi peagi ümber «Ecce Mono’ks» ehk «Ennäe ahvi». Nüüdseks on seda trükitud nii T-särkidele, kruusidele kui isegi veinisiltidele. Augustis toodi lavale isegi juhtunust rääkiv ooper.

Elias García Martinezi originaalmaal äratas kiiresti ka maailma kunstikogujate huvi. Selle leidjate hinnangul peaks maal aga jääma Borjasse.

«See maal peaks jääma Borjasse,» rääkis Ostalé. «Selle võib panna pühakotta Cecilia Giménezi töö kõrvale. Praegu on Borja «Ecce Homo» üks maailma kõige vaadatumaid maale ning selles mõttes üks siiramalt populaarsemaid taieseid, mis meil Hispaanias on.»

Turistid vaatamas agara pensionäri rikutud freskot.  Cesar Manso / AFP / Scanpix
Turistid vaatamas agara pensionäri rikutud freskot.  Cesar Manso / AFP / Scanpix Foto: CESAR MANSO/AFP
Cesar Manso / AFP / Scanpix
Cesar Manso / AFP / Scanpix Foto: CESAR MANSO/AFP
Cesar Manso / AFP / Scanpix
Cesar Manso / AFP / Scanpix Foto: CESAR MANSO/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles