Tuhanded lõunakorealased nõuavad presidendi tagasiastumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna Souli tänavaile tulnud meeleavaldajad.
Täna Souli tänavaile tulnud meeleavaldajad. Foto: Jeon Heon-kyun/Reuters/Scanpix

Tuhanded inimesed tulid täna Lõuna-Koreas tänavatele, et nõuda president Park Geun-hye tagasiastumist korruptsiooniskandaali tõttu või tagandamist parlamendis.

Politsei teatel on pealinnas Soulis välja pandud 25 000 korravalvurit ja presidendipalee juurde viivad tänavad on suletud. Protesti korraldajate sõnul võib välja tulla kuni 1,5 miljonit inimest. Provintsilinnades oodatakse tänavatele veel poolt miljonit meeleavaldajat.

«Ma ei usu, et Park vabatahtlikult tagasi astub, aga me peame häält tõstma, et kannustada parlamenti tema tagandamishääletust läbi viima,» ütles 23-aastane üliõpilane Lee Seung-cheol.

Rahvas oli vihmasest ilmast hoolimata peomeeleolus, jagati toitu, plakateid ja lendlehti, tänavakaupmehed müüsid küünlaid ja toole. Mõned meeleavaldajad lõid valjuhäälditest kostva muusika saatel tantsu.

Presidendivastased meeleavaldused on toimunud juba kuu aega igal nädalavahetusel. Kahe nädala eest tuli ühele Lõuna-Korea ajaloo suuremaks hinnatud meeleavaldusele miljon inimest. Demonstratsioonid on möödunud üldiselt rahulikult.

Park on esimene Lõuna-Korea president, keda ametiajal seoses kriminaalasjaga üle kuulatakse.

Opositisoon on alustanud samme presidendi tagandamiseks. Esmaspäeval otsustas suurim opositisoonierakond sisehääletusel taotleda korruptsiooniasjas kahtlusaluseks nimetatud Parki tagandamist. Esialgu pole teada, millal protsess ametlikult käivitakse.

Skandaali keskmes on presidendi usaldusalune Choi Soon-sil, keda süüdistatakse oma sidemete kasutamises ettevõtetelt miljonite dollarite väljapressimiseks mittetulundusühingutele, mille raha ta on kasutanud isikliku tulu saamiseks.

Choi, kelle isa oli usutegelane ja Parki pikaajaline mentor kuni oma surmani 1994. aastal, vahistati novembri algul süüdistatuna kelmuses ja võimu kuritarvitamises. Vahistatud on ka kaks presidendi abi.

Park on Choiga seotud skandaali pärast vabandust palunud, kuid ametist lahkumast on ta seni keeldunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles