Lätis armunud Saksa spioon jäi hüvitiseta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix

Lätti missioonile saadetud Saksa spioon rikkus mängureegleid, kui armus kohalikku naisesse. Nüüd on ta kaotanud ka kohtuvaidluse oma kodumaa julgeolekuagentuuri BNDga.

Sakslane, kelle nimi pole avalikkuse ette jõudnud, saadeti Riiga juhtima sealset BND esindust. Vaatamata hoiatustele, et kohalikega liiga lähedaseks saada ei tohi, tekkis luurajal aga suhe ühe Riia naisega.

Selle asemel, et oma ülemusi juhtunust teavitada, lasi BND töötaja aga hoopiski Läti julgeolekutöötajail uurida naise tausta. BND-le andis sakslane teada alles siis, kui naine oli temaga juba kokku kolinud. Agentuur reageeris sellele mehe tagasikutsumisega.

Kõnealune mees alustas tööd Riias 2006. aastal. Suhe kohaliku naisega tekkis aasta hiljem. Tagasi kutsuti ta ajalehe Süddeutsche Zeitung kohaselt 2008. aastal.

Kodumaal võttis sakslane haiguslehe ja kaotas töö. Seejärel nõudis ta kohtu kaudu agentuurilt kaotatud sissetuleku eest 400 000 eurot hüvitist. Müncheni kohtus jäi endine luuraja aga kaotajaks ja peab nüüd hüvitama ka kohtukulud.

Kohtu kohaselt leidis BND, et romantiline suhe Lätis võinuks kujutada endast ohtu agentuurile. Saksa julgeolekuteenistuse kohaselt on olukord Baltimaades keerukam kui n-ö vanades NATO ja ELi maades, sest Baltimaad kuulusid pikalt Nõukogude Liitu, kirjutas Süddeutsche Zeitung.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles