Prantsuse konservatiivid valivad presidendikandidaadi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
François Fillon
François Fillon Foto: Sarah Alcalay/SIPA/Scanpix

Prantsuse konservatiivid valivad pühapäeval kandidaadi järgmise aasta presidendivalimisteks, sõelale on jäänud kaks endist peaministrit – François Fillon ja Alain Juppé.

Soosikuks peetakse Filloni (62), kes on lubanud viia riigis läbi radikaalsed muutused ja keskenduda võitlusele islamiekstremismiga.

Esimese voorus edestas Fillon kindlalt Juppéd (71) ja ekspresident Nicolas Sarkozy'd, kes pudenes konkurentsist.

Vabariiklaste presidendikandidaati peetakse valitsevate sotsialistide ebapopulaarsuse tõttu kindlaks teise vooru pääsejaks aprillis ja mais peetavatel presidendivalimistel. Seal tuleb tal ilmselt kokku minna paremäärmusliku Rahvusrinde (FN) kandidaadi Marine Le Peniga.

Ametisolev sotsialistist president François Hollande on lubanud teatada kandideerimisotsusest lähinädalail. President on öelnud, et taotleb teist ametiaega vaid juhul, kui tal õnnestub tunduvalt vähendada tööpuudust.

Filloni populaarsus on viimastel nädalatel kasvanud. Ta esindab traditsioonilisi pereväärtusi ja on lubanud kärpida immigratsiooni Prantsusmaale "miinimumini".

Juppé nägemus Prantsuse ühiskonnast on rahumeelsem ning tugineb usuvabaduse ja etnilise mitmekesisuse austamisele.

Vastakad on ka kandidaatide vaated Venemaale ja selle presidendile Vladimir Putinile. Fillon pooldab tihedamate sidemete loomist ja Venemaale Ukraina agressiooni eest kehtestatud sanktsioonide tühistamist. Ta näeb Venemaas partnerit võitluses äärmusrühmitusega Islamiriik.

Fillon ütleb, et Venemaa ei ohusta läänt, Juppé pooldab aga Putini jätkuvat survestamist.

Fillon oli peaminister 2007.- 2012. aastal Sarkozy valitsuses, Juppé aastatel 1995-97, kui presidendiks oli Jacques Chirac.

Eelvalimiste esimeses voorus 20. novembril sai Fillon 44,1 protsenti häältest, Juppé 28,6 protsenti ja konkurentsist välja langenud Sarkozy 20,7 protsenti.

Eelvalimistel võivad hääletada kõik üle 18 aasta vanad Prantsuse kodanikud, olgu nad siis vabariiklased või mitte. Selleks tuleb maksta 2 eurot ja kirjutada alla lubadusele jagada paremtsentristlikke vabariiklikke vaateid.

Valimisjaoskondi on üle Prantsusmaa 10 228 ning need on lahti kella 8-19 (9-20 Eesti aja järgi).

Esimesest valimisvoorust võttis osa üle 4,2 miljoni inimese. Korraldajate sõnul on see märkimisväärne saavutus.

Teise vooru tulemused peaksid selguma pühapäeva hilisõhtul.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles