Šveitsi suurima islamiorganisatsiooni juht sattus uurimise alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees Koraaniga.
Mees Koraaniga. Foto: Valeri Šarifulin/TASS/Scanpix

Šveitsi föderaalprokuratuuri džihadisliku propaganda uurimine laienes ka riigi suurima islamiorganisatsiooni juhile.

Šveitsi peaprokuratuur kinnitas kirjalikult, et Šveitsi Islami Kesknõukogu (ICCS) juht Nicolas Blanco on uurimise all. Lisaks on uurimist laiendatud ka ühele ICCSi kõneisikule Qaasim Illile.

ICCS omalt poolt nimetas seda sammu poliitiliseks ja väljendas valmisolekut seista süüdistustele vastu kohtusaalis.

Uurimist alustati mullu detsembris. Kõigepealt sattus süüaluseks ICCSi nõukogu liige – Saksa kodanik Naim Cherni. Teda süüdistati selles, et ta rikkus Al Qaedale, ISISele ja teistele sarnastele gruppidele kehtestatud keeldu.

Kahtlustuste kohaselt tegi Cherni propagandavideo oma visiitidest sõjast laastatud Süüriasse ning ei distantseerinud end selgesõnaliselt Al Qaedaga seotud tegevustest.

Video sisaldas ka intervjuud džihadistide katusorganisatsiooni Jaysh al-Fath (Vallutusarmee, toim) kõrge liikmega. Cherni enda väitel oli tegu dokumentaalfilmi, mitte propagandaga.

ICCS reklaamib Cherni filmi edasi. See on saadaval Youtube’is, kus viimase aasta vältel on klippi vaadatud üle tuhande korra.

Üleeile päevalehele NZZ antud intervjuus ütles peaprokurör Michael Lauber, et juhtum on nende jaoks prioriteetne, sest nad tahavad teada, kus lõppeb sõnavabadus ja algab kuritegelik terroriorganisatsiooni propaganda.

Lauberi sõnul loodab ta juhtumi Šveitsi kriminaalkohtu ette tuua tuleval aastal.

ICCSi juht Blancho aga teatas organisatsiooni veebilehele pandud avalduses, et tervitab oma kohtupäeva, et kaitsta moslemeid poliitilise kiusu eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles