Põhja-Korea: sõja puhul saab esmalöögi USA raketikilp Lõuna-Koreas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
THAAD raketikilp.
THAAD raketikilp. Foto: Reuters/ScanPix

Kui Korea poolsaarel peaks puhkema sõda, siis on Pyongyangi jaoks esimesed sihtmärgid USA raketikilbi THAAD võimalikud asukohad Lõuna-Koreas, teatas Põhja-Korea täna.

«Kui Korea poolsaarel peaks puhkema sõda, saab esimese löögi saab THAADi paiknemise piirkond,» seisis Põhja-Korea Venemaa Moskva saatkonna materjalides, mis täna Interfaxi saadeti. Dokumentides öeldakse, et Põhja-Korea ballistiliste rakettide ja tuumarelva sihtmärk ei ole Lõuna-Korea, vaid USA mandriala ning selle sõjaväebaasid ja tugialad Vaikses ookeanis.

«THAADi Lõuna-Koreasse paigutamise tõeline eesmärk on luurata oma vaenlaste - Hiina ja Venemaa - mitmesuguseid löögi- ja kaitsevahendeid ja selle alusel tugevdada oma esmalööki,» kirjutas saatkond. Pyongyang märkis, et just USA Põhja-Korea lämmatamisele suunatud tegevus on toonud kaasa selle, et Põhja-Korea soetas tuumarelva ja suurendab selle varusid.

Saatkonna väitel on THAADi radari elektromagnetlained kahjulikud inimestele ja loodusele.

Soul ja Washington leppisid THAADi paigutamises Lõuna-Koreasse kokku pärast seda, kui Põhja-Korea korraldas jaanuaris neljanda tuumakatsetuse ja seejärel mitmeid raketikatsetusi.

USA Korea vägede (USFK) komandör kindral Vincent Brooks ütles 4. novembril, et USA paigutab raketitõrjesüsteemi THAAD Lõuna-Koreasse 8-10 kuu jooksul, seda hoolimata Hiina ja Venemaa tugevast vastuseisust. Jaapan kavatses THAADi vastu võtta 2019-2023, kuid arvestades Põhja-Korea tuuma- ja raketikatsetusi, tahetakse see tärmin varasemaks muuta. THAADi Koreasse ja Jaapanisse paigutamise vastu on jätkuvalt Venemaa ja Hiina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles