Põhja-Aafrikast on sel aastal saabunud Itaaliasse rekordilised 171 000 põgenikku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenike päästeoperatsioon Vahemerel
Põgenike päästeoperatsioon Vahemerel Foto: ANDREAS SOLARO/AFP/Scanpix

Sel aastal on Põhja-Aafrikast saabunud Itaaliasse rekordiline arv, rohkem kui 171 000 põgenikku, mis ületab eelmise, 2014. aastast pärit põgenikerekordi, mis oli 170 100.

ÜRO andmetel on sel aastal Vahemerel hukkunud või jäänud teadmata kadunuks umbes 4690 põgenikku, edastab BBC.

Kui varem oli migratsiooni põhirõhk Türgil ja Kreekal, siis nüüd on see Itaalial, kuna ELi ja Türgi vahel märtsis sõlmitud kokkulepe takistab põgenikel Türgist Euroopasse minemist.

Enamik Itaaliasse saabuvaid sisserändajaid tuleb Aafrika riikidest. Itaalia siseministeeriumi andmetel on 36 000 põgenikku tulnud Nigeeriast, 20 000 Eritreast ja 12 000 Guineast ning suur osa neist soovib edasi liikuda Saksamaale ja Rootsi, kus põgenike arvates on nende jaoks paremad tingimused. Aafrikast pärit inimesed põgenevad vaesuse, vägivalla ja diktatuuri eest.

2015. aastal saabus Türgi kaudu Euroopasse üle ühe miljoni põgeniku, kellest suur osa olid kodusõja eest põgenenud süürlased.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan hoiatas möödunud nädalal, et Türgi hakkab lubama rohkem põgenikke Euroopasse kui Türgi Euroopa Liiduga liitumiskõnelused külmutatakse.

Vahemerel päästmist organiseerivate ametkondade, eelkõige Itaalia rannavalve teatel, üritavad põgenikud jõuda Itaaliasse vett läbilaskvatel , kipakatel ja ülerahvastatud paatidel ja väikelaevadel, mille tõttu on palju hukkunuid.

Itaalia rannavalve teatas, et eile päästeti Vahemerelt umbes 1400 põgenikku, kes üritasid Liibüast Itaaliasse jõuda 11 kummipaadi ja kahe väikelaevaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles