Skorbuut on Austraalias sisse saanud uue hoo (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuviljalett Austraalia kaubakeskuses.
Puuviljalett Austraalia kaubakeskuses. Foto: WILLIAM WEST/AFP/Scanpix

Skorbuut - haigus, mida traditsiooniliselt seostatakse Vana-Maailma pikkadel reisidel viibivate meremeestega - on Austraalias saanud sisse uue hoo, vahendab AFP.

Austraalia tervisetöötajate sõnul on neile saabunud hulk teateid skorbuudijuhtumitest. Skorbuuti põhjustab C-vitamiini puudus. Haigus oli mõne sajandi eest levinud- ja tihti surmav, eriti meremeeste seas, kes pidid tihti veetma kuid ilma värskete puu- ja juurviljadeta.

Sydney diabeedi-, endokrinoloogia- ja rasvumisuuringute keskuse juhataja Jenny Gunton sõnas, et avastas haruldase haiguse, kui mitmete patsientide haavad ei tahtnud paraneda. «Kui ma uurisin nende toitumisharjumusi, sõnas üks patsient, et ei söö peaaegu üldse värskeid puu- ja juurvilju. Teised küll tarbisid neid parajas koguses, kuid töötlesid neid üle. See hävitab C-vitamiini.»

12 patsiendile pandi diagnoos vereproovide ja sümptomite alusel. Haigust ravitakse lihtsalt C-vitamiiniga.

Austraalia pole ainus riik, kus halbade toitumisharjumustega inimestel on skorbuut diagnoositud. Haiguse juhud on samuti hoogu kogumas Suurbritannias. Hispaanias diagnoositi haigus selle aasta alguses väikelapsel.

Märkimisväärne C-vitamiini puudus võib viia sinikate tekkeni, veritsevate igemeteni, liigesevaluni ja haavadeni, mis ei taha paraneda.

C-vitamiini puudust aitavad ravida näiteks apelsinid, maasikad, brokoli, kiivid ja greibid. Nende ületöötlemine võib aga hävitada neis sisalduvad olulised vitamiinid ja toiteväärtuse. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles